Valóban tiltólistásak ezek a dolgok a francia fővárosban?
A Paris Explore nevű Instagram-fiók nemrég posztolta egy Párizsban élő influenszer, bizonyos Volgaleoni tanácsait, melyek arról szóltak, hogy mi mindent ne csináljunk Párizsban. A Matadornetwork utánajárt, mennyire kell komolyan vennünk ezeket az intelmeket.
Ne vegyél svájcisapkát szuvenírboltban
A francia városi élethez kapcsolódó ikonikus tartozék a svájci sapka, amelyet csak magyarul és tévesen neveznek svájcinak. Ugyanis nem Svájcból, viszont nem is Franciaországból, hanem Spanyolországból ered, ahol a Pireneusok pásztorai viselték. Innen terjedt el azután a szomszédos országba is.
De a lényeg, hogy Volgaleoni azt tanácsolja, ha szeretnénk is magunkkal vinni a jellegzetes ruhadarabot emlékbe, ne a szuvenírboltok drága és giccses kínálatából válasszunk, hanem valamelyik ruhaboltéból, ahol valószínűleg jobb minőséget kapunk, alacsonyabb áron. Az ötlet mindenképp megfontolandó.
A Louvre-ba csütörtökön, az Orsay-be kedden ne menj
A Matadornetwork nem érti, hogy miért épp ezeken a napokon kellene kihagynunk a múzeumlátogatást. A Louvre-ban ugyanis kedd a szünnap, egyébként naponta kilenctől hatig nyitva tart. A kerülendő időpont inkább a szerda délután, amikor sok iskolában nincsenek órák, emellett persze a rendes iskolai szünetek és hétvégék illetve a nyári csúcsidőszak sem a legalkalmasabb, legalábbis, ha szeretnénk kerülni a tömeget.
Ami az Orsay-t illeti, ott hétfőnként találunk zárt kapukat, csütörtökön viszont egészen háromnegyed tízig várja a látogatókat az intézmény, és ilyenkor általában nincsenek is sokan. Jó tudni, hogy minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés, ami azt jelenti, hogyha ekkor mennénk, mérlegelnünk kell, a zsúfoltságot szeretnénk elkerülni vagy inkább spórolnánk.
Ne rendelj kapucsínót francia kávézóban
Ez egy trükkös tanács, amely valójában arra vonatkozik, hogy ha tejhabos kávét akarsz inni, akkor ne azt mondd, hogy kapucsínót kérsz, hanem azt, hogy café crème-t, mert a franciák így hívják az olaszok imádott italát.
Egyes vélemények szerint akár pluszköltséget is felszámolhatnak a kapucsínózásért, mert ezzel lebuktatjuk magunkat, hogy költekezni vágyó turisták vagyunk – bár ilyen szempontból a lelepleződést már pusztán azzal elérhetjük, ha angolul szólalunk meg.
Egyébként ahogyan az olaszok, úgy a franciák is leginkább reggel-délelőtt isznak kapucsínót. Hagyományos francia kávénak pedig többnyire a kávéprésben készülő, hosszúkávé jellegű italt nevezik.
Ne a Rue de l'Université-ről fotózd az Eiffel-tornyot
Mert mindenki innen fotózza, miután az útról nagyszerű kilátás nyílik az Eiffel-toronyra. A kerületben ugyanakkor sok más helyszín is található, ahonnan nagyszerű fotókat készíthetünk az Öreg Hölgyről, köztük a Square Rapp, a Rue St. Dominique és a Rue De Monttessuy.
Eközben viszont Párizs legendás sugárútja, úgy tűnik, elvesztette régi fényét, még szerencse, hogy ezt nem hagyják annyiban a franciák, akik más merész lépéseket is terveznek a belvárosban.
(Forrás: matadornetwork.com, luxeadventuretraveler.com, képek: Unsplash, Pixabay)
franciaország | párizs | tanács | jótanácsok
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!