A Magyar Sommelier Szövetség idén hetedik alkalommal ítélte oda a Par Excellence díjat, melyet termelő kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl pincészet kapott meg.
A szinte kizárólag rajnai rizlinggel foglalkozó pincészetet a svéd Sandahl testvérpár alapította 2004-ben. A bor készítése magyar szaktudáson alapul, a szőlészeti és borászati munkákat korábban Mező Sándor, Bakó Ambrus látta el, 2014-től pedig mindezekért Palkó Zsolt felel.
Víziójuk: világhírű borokat készíteni badacsonyi dűlőikről.
A Magyar Sommelier Szövetség azokat a magyarországi vállalkozásokat és szakembereket jelöli a Par Excellence díjra, akik folyamatosan magas színvonalon végzett munkásságukkal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének, ezenbelül is az italfogyasztás színvonalának javításához, valamint az elméleti és gyakorlati ismeretek széles körű népszerűsítéséhez.
"Nagyon nagy megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy idén a Magyar Sommelier Szövetség nekünk ítélte a Par Excellence díjat termelői kategóriában. Ígérhetem, hogy a jövőben sem engedünk a pincészet által felállított magas normákból, és még nagyobb erőbedobással fogunk azon a vízión dolgozni, hogy világhírű borokat készítsünk Badacsonyban, és tovább népszerűsítsük ezt a csodás termőterületet! Egyben sok szeretettel gratulálunk a többi kategóriagyőztesnek!" – nyilatkozta Christer Sandahl, a pincészet társtulajdonosa.
A Villa Sandahl pincészet 2004 óta foglalkozik borkészítéssel a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen, a Badacsonyon. A svéd tulajdonosok – Gunnel, Christer és Thord Sandahl – nagy szakértelemmel és szenvedéllyel kóstolnak bort, egy hosszú tanulási folyamat és tapasztalatszerzés eredményeként. A világ legkülönbözőbb borait kóstolva és megismerve fokozatosan rajzolódott ki számukra, milyen jellemzők járulnak hozzá egy egyedi, magas minőségű, badacsonyi borstílus kialakításához.
Bár 1987-ben már jártak Badacsonyban, de akkor még nem fogalmazódott meg bennük a borászat alapítása, ez az elhatározás egy közös családi látogatás után született meg, amikor a Sandahl család olyan ültetvényeket – köztük egykori Esterházy- és Ranolder-birtokokat – fedezett fel a badacsonyi hegyen, amelyek nemzetközi szinten is kiemelkedő adottságokkal bírnak.
A kezdeti évek a kísérletezés évei voltak: fajtákkal, dűlőkkel, technológiával. Későn érő, a teljes érettségi állapotot a nagy nyári meleg ellenére a savait is megtartva elérő fajtát kellett keresni, hiszen felismerték, hogy a badacsonyi mikroklíma mellett és a déli fekvésű dűlőkön a legtöbb fehér szőlő egyensúlytalan bort ad. Ezeknek a feltételeknek kitűnően megfelelt a rajnai rizling, így fokozatosan oltották át a tőkéket, vagy telepítettek újra.
A kezdeti háromhektáros birtok mára tíz hektárra nőtte ki magát – a Kezdet, a Magány, a Püspökudvar, az Ekkő, a Püspökkert valamint a Gróf-domb elnevezésű dűlőkön – alacsony terméskorlátozást alkalmazva, és nagyon szigorú minőségi követelményeknek megfelelve, számokban kifejezve négy-öt tonna/hektár gazdálkodnak, évente tíz-tizenöt ezer bort palackoznak.
Sandahlék fő alapelve a minőség, egyéniség és a szenvedély, álmuk pedig, hogy Badacsony újra felkerüljön az őt megillető helyre a világ boros térképén. Véleményük szerint minden esély megvan rá, mert a szőlőterületekben megvan az ehhez szükséges potenciál.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Papp Attila)
Magyar Sommelier Szövetség | díj | bor | Par Excellence | Badacsony | balaton
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!