Palermo nem kíméli az embert. Szüntelenül harsognak az autódudák, könyörtelen a nyári forróság, a nyitvatartási idő pedig mondjuk úgy, rugalmas. De megéri türelmesnek lenni vele, pláne ősszel. Valójában egy bájos város, ahol édes sütemények illata terjeng, a mellékutcák szemrevaló terekre nyílnak, és mindenütt mozaikos templomok állnak. A leginkább sportfotóiról ismert Pálfi Balázs sem tudott ellenállni a szicíliai szépségnek és szerencsére a fényképezőgépét sem felejtette a dolgozószobájában, amikor útra kelt Dél-Olaszország felé. Művészi fotóin keresztül mutatjuk be az egyedülálló karakterű várost.
Palermo nemcsak a kaput jelenti Szicíliához, hanem a kultúra, az ételek, az építészet és a történelem fővárosát, a szicíliai kormányzat központját, valamint a sziget legnagyobb kikötőjét.
Palermóban nem lehet "elmenekülni" a történelem elől.
A város tele van arab kupolákkal, barokk homlokzatokkal, bizánci mozaikokkal és normann kori relikviákkal, de ma már a kortárs művészeti színtér is masszívan megmutatja magát.
És hát a gaszronómia...Lendüljünk túl a pizzán és a tésztán, egy szicíliai látogatás nem lehet teljes az arancinik, a cannoli és a granita nélkül. Arancinit (olasz rizsgolyó) minden kávézóban és pékségben árulnak és a ropogós, édes cannolira is könnyű lecsapni.
A granita nagyon szicíliai: egy félig fagyasztott desszert, amit jégből és cukorból készítenek, ésáltalában helyi összetevőkkel, például friss citrommal ízesítik.
Palermo nem hasonlít Olaszországra, mert nem olasz, hanem szicíliai. A szicíliaiak pedig egy különleges nép. Ahogyan a képek is átadják.
(Fotók: Pálfi Balázs)
történelem | palermo | olaszország | pálfi balázs | utazás | szicília
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!