Megfejthették a világ egyik legnépszerűbb desszertjének rejtélyét

Ki készítette az első palacsintát, és hogyan jött az ötlet? Egy legenda szerint az eredete csupán a véletlennek köszönhető.

Gondolatban utazzunk vissza Bretagne-ba, a 13. század környékére. Egy asszony éppen vacsorát készít a családjának, amikor véletlenül kiöntött egy kis hajdinakását a kandallóba helyezett tálból. A keverék egy forró serpenyőre ömlött, amelyen azonnal sülni kezdett. Nem akarta elpazarolni az ételt, így megkóstolta. Meglepően finomnak találta, ettől kezdve pedig rendszeresen készítette.

Bár nincsen kézzelfogható bizonyíték arra, hogy valóban így született meg a palacsinta, az azonban biztos, hogy mára világszerte népszerűvé vált. Az idő folyamán pedig minden nemzet kicsit a maga képére formálta. Így lehetséges az, hogy

bármerre is járunk a világban, kóstolhatunk valamilyen palacsintát.

Franciaországban a legvékonyabb, Németországban és Ausztriában kissé vastagabb és baracklekváros töltelékkel vagy sütőben sütve, túrós masszával megtöltve kínálják. Spanyolországban hagyományosan zsírban sütik ki és változatos töltelékekkel kínálják. Galíciában kóstolhatunk húsos, gyümölcsös és mézes változatot is.

Az édes japán palacsintát, vagyis a kerupont általában kúp alakúra tekerik és pudinggal, csokoládéval, gyümölcsökkel vagy tejszínhabbal kínálják. De készítenek sós változatot is, amibe sertés vagy csirkehús kerül. Norvégiában krémsajttal és lekvárral töltik és útközben fogyasztják el.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

történet | palacsinta | legenda

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom