A D.C. séfje, Danny Lledo a paella, vagyis a spanyol rizseshús készítésének mestere. Valenciában, a szintén szakács édesapjától leste el a fogás előállításának fortélyait, és arra jutott, van három aranyszabály, amit érdemes megfogadni akkor, amikor paella főzésre adjuk a fejünket.
Mi az a paella?
Talán kevesen tudják, de a paella elsősorban a munkásréteg étele volt. Ebédidőben, fatűzön főzték és gyakran közvetlenül a serpenyőből fogyasztották. Általában rizst, paradicsomot, hagymát, csigát, és nyúl vagy kacsahúst tartalmazott.
A fogás ma olyan, mint nálunk a rántott hús – elképzelhetetlen nélküle egy vasárnapi ebéd Spanyolországban.
Danny Lledo séf Valenciában született, most egy Michelin-csillagos étteremben dolgozik Washingtonban, paellája pedig valóban díjnyertes, hiszen több rangos elismerést is bezsebelt már. Ahhoz, hogy mi is hasonlóan isteni ételt készíthessünk,
három tanácsát érdemes megfogadni.
Ne kapkodj!
Lledo szerint a tökéletes alaplé a paella egyik kulcsa, ennek az elkészítése pedig körülbelül két órát vesz igénybe. A paellával kapcsolatban alapvetően is azt vallja:
maraton és nem sprint a főzése, így a folyamatot nem szabad siettetni.
A főszereplő a rizs
Az alaplé – bár segít megalkotni a paella harmonikus ízét – a hangsúlynak mégis csak a rizsen kell lennie. A rizs nagyjából tizennyolc perc alatt megfő, az első tíz percben magas, a következő hét percben közepes, majd egy percig ismét magas lángon érdemes főzni, hogy kissé az edény aljára karamellizálódjon.
Ne vigyük túlzásba az összetevőket
Az alapleven kívül sáfrány, olívaolaj, paradicsom, fokhagyma és paprika szükséges a tökéletes ízkombinációhoz, így Lledo szerint nem érdemes sem túl sok hússal, sem pedig zöldségek garmadával felborítani az egyensúlyt. Annyi összetevőt ajánl használni, amely lehetővé teszi, hogy minden elem egyformán élvezhető legyen.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
aranyszabály | konyhai tanács | spanyol gasztronómia | paella | praktika | tanács
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!