Az olasz konyha messze nem pizzából és tésztából áll, bár tény, hogy ezeket is érdemes megkóstolni akkor, ha Rómába látogatunk. Ajánlott azonban megismerkedni az olasz főváros sajátos konyhájával is, ami a klasszikus ízeken alapul. Mutatjuk, mik azok a fogások, amelyek valóban kihagyhatatlannak számítanak.
Articsóka, bárhogy elkészítve
A római piacokon gyakorlatilag nincs olyan kofa, akinél ne lehetne articsókát vásárolni. Ennek az oka, hogy az alapanyag a római konyha egyik legfontosabb összetevője.
A legtöbb helyen egészben sütik vagy párolják, a semmihez sem hasonlítható, különleges ízvilágát pedig olívaolajjal, fokhagymával és zöldfűszerekkel emelik ki.
Cacio E Pepe
Róma legikonikusabb tésztaétele a cacio e pepe, amely a nevét juhtejből készült parmezán sajtjáról kapta. A pepe a fekete borsot takarja, amelyet frissen őrölnek a fogás elkészítése során.
Meglepő, de tulajdonképpen ennyire van szükség az étel elkészítéséhez, na meg egy kevés főzőlére és természetesen a tökéletesre főtt tésztára. A végeredmény egyszerű, de tényleg nagyszerű.
Pizza Al Taglio
A Pizza al Taglio nem konkrét pizzafajtát jelent, hanem egy szelet pizzát.
A tradicionális olasz ételt ugyanis mindenhol másként készítik, városonként eltérőek az összetevők és az elkészítés módszerei is.
Rómában is kifejezetten nagy figyelmet fordítanak arra, hogy friss helyi alapanyagokból készítsék el.
Porchetta
Az Örök Város legnépszerűbb szendvicse lassan főtt sertéshúsra épül, amelyet szendvicsbárok mellett a piacokon is érdemes megkóstolni.
A hús kiválóan illeszkedik a ropogós ciabatta kenyérhez, így a fogás akár ebédre vagy vacsorára is beváltja a hozzá fűzött reményeket.
Maritozzi
Ha valami édesre vágyunk, a maritozzi a legjobb választás.
Az olasz főváros első számú péksüteményét általában reggelire egy csésze eszpresszóval fogyasztják és szinte minden magára valamit adó kávézó üvegpultjában megtalálható.
Ha otthon élnél meg egy kis olasz életérzést, akkor itt mutatunk variációkat az olaszok legjobb előételére.
(Fotók: Getty Images)
lista | gasztronómia | olaszország | tipp | kipróbálni | étel
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!