Ilyen volt egy pezsgős balatoni este a kagylók királynőjével

Mondják az egyik legromantikusabb fogásnak, a legdrágábbak listáján is szeret felbukkanni, mint ahogyan a legmegosztóbb ételek rangsorát is vezeti. Az osztrigáról van szó, amit kifogástalan miliőben, szakértői tanácsok és elsőrangú kísérők társaságában volt szerencsém nemrég megkóstolni.

Kezdjük a környezettel, amit a balatonfüredi LUA Resort biztosított és bár a szervezés, illetve a menü-összeállítás az ötcsillagos szálloda, valamint a hozzá tartozó NOON Restaurant & Lounge érdeme, a hangulatfestésért viszont jelentős részben a természet felelt.

Az őszi Balaton egy erősen szeles nap végén egészen bámulatos színeket tudott a tó mögé pingálni. Ha nem a saját szememmel látom, ahogyan a két részre osztott ég egyik fele pirosban, a másik a hegyek mögött búcsúzkodó napnak hála narancsban virít, biztosan azt mondom, hogy képszerkesztővel készült fotót raktak elém.

Persze a megfelelő időben kellett ehhez kisétálni a szálloda előtt található kikötőhöz, ahonnan pazar kilátás nyílt az egész öbölre, a többi munkát pedig elvégezték odafent. Egy biztos: már ezért megéri ősszel leugrani a Balatonhoz. Ilyentájt ugyan érezni lehet a tél üdvözlő leheletét, a levegő harapósabbnak tűnik, a szelek még csípősebbnek a vízparton andalogva – sebaj, mindez remek indok egy kiadós őszi séta végén beülni az étterembe lélekmelegítő italokat kortyolgatni.

A kagylók királynője köré felhúzott Osztriga & buborék estet a Michelin-ajánlott NOON külön részében tartották. A prémium kategóriás Gillardeau-osztrigák kifejezetten erre az eseményre érkeztek Balatonfüredre, mellé pedig a Kreinbacher által külön összeállított champagne-válogatást szervírozták. A NOON-ban nem véletlenül választották a francia illetőségű osztrigát, mert egyrészt szeretnek vele dolgozni, másrészt ez a legjobb.

Ízvilágukat a champagne-sorhoz igazítva alkották meg, tehát a kóstolóhoz a Kreinbacher buborékos italai adták az ihletet, a jégágyon érkezett osztrigák pedig úgymond becsúsztak alá.

Nehéz pontosan leírni, milyen íze van egy osztrigának, mert az ízprofilja, a fajtája, az évszak, a merroir (vagyis nagyjából a tengeri adottságok), a földrajzi elhelyezkedés és még egyéb tényezők miatt nagymértékben eltérhetnek egymástól. A többi tenger gyümölcseihez hasonlóan a friss osztrigának sem szabad túlságosan „halízűnek” lennie, ehelyett nagyjából az óceán ízét kell hoznia, már amennyiben ez megfogható. A csendes-óceáni osztrigák általában sokkal nagyobbak, mint az atlanti-óceániak és összességében kicsit „nyálkásabbak”.

Osztrigaszűzként picit félve álltam (pontosabban ültem) hozzá, inkább villával próbálkoztam „kikanalazni”, nem pedig az egyébként minden részletre kitérő szakértői tanácsokat megfogadva hirtelen beszippantani. Azok a variációk jöttek be, amelyekhez karakteresebb, zöldesebb ízek párosultak, a neutrálisabbnak mondott változatok kevésbé. Előbbiek közé tartozott a yuzu kaviárral és uborkával megálmodott fogás, ami kifejezetten üdítően hatott, míg a málnaecettel és málnakaviárral felszolgált variánsból nyugodtan jöhetett volna repeta (a mellé párosított zseniális Kreinbacher Rosé Brut Magnumból jött is). A szintén megosztónak tartott, szarvasgomba kaviárral (!) és szarvasgomba olajjal felszolgált osztriga bármelyik királyi fogadáson megállta volna a helyét, annál is inkább, mert egy pohár gyöngyöző szupersztár érkezett mellé Pol Roger „személyében” – nem mindennapi találkozás volt ez.

Hogy az osztrigával randizom-e újra, azt nem tudom, mindenesetre az első alkalom várakozáson felülinek bizonyult.

noon | kóstolás | kreinbacher | balatonfüred | balaton | champagne

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom