Egy könnyedebb vagy éppen testesebb vörösbor nemcsak az ünnepi vacsorát koronázza meg, de tökéletes társunk a Roadster magazin legfrissebb lapszámának olvasgatásához is.
Az ünnepekhez leginkább a merlot, a pinot noir, a bikavér és a kékfrankos passzol, amelyek ízvilágában a fűszeresség mellett a piros bogyós gyümölcsök is izgalmasan jelennek meg.
A Bortársaság kínálatában több ilyen vörösbor is megtalálható – ezekből válogattuk ki a kedvenceinket.
1. Pannonhalmi Főapátság: Pinot Noir 2021
A Pannonhalmi Főapátságban a borok kifejezetten nagy gondossággal készülnek, nincs ez másként a 2021-es Pino Noir-ral sem, amelyet bogyózás és optikai válogatás után acéltartályban hidegmacerálták, mielőtt erjeszteni kezdték volna.
A végeredmény egy olyan csodálatosan testes bor lett,
amelyet 15-16 Celsius fokra hűtve érdemes fogyasztani barnahúsok, különösen kacsa- és bárányételek kísérőjeként.
2. Gellavilla: September 2020
Balatonszőlősön, 1799-ben épített kőfalak ölelésében található hét hektáros, organikus művelésű területről származik a Gellavilla September 2020-bora, amely merlot és pinot noir keverékeként született meg. A két szőlőfajtát egy napon szüretelték, így első perctől kezdve együtt is erjedtek egy éven keresztül.
A kevésbé édes, sokkal inkább kerek, gazdag ízvilágú bor tökéletes választás egy elegánsabb alkalomra.
3. Etyeki Kúria: Red 2019
Az Etyeki Kúria nem egyszer megcsillogtatta már tudományát gyöngyöző borban és tradicionális pezsgőben is, ám a kékfrankosból, merlot-ból és pinot noir-ból készült Redet tartják a pince főborásza kedvencének. A szőlőket kíméletes bogyózást követően két hétig héjon, majd az almasavbontást követően tartályokban, illetve tölgyfahordókban erjesztik.
A házasítást követően jön létre a semmihez sem hasonlítható rubin szín, amely ezer közül is megkülönbözteti az Red 2019-et.
A bor illatában a szeder és vörösáfonya köszön vissza egy kevés szegfűszeg és medvecukor kíséretében, kóstolás során pedig piros bogyós gyümölcsöket, fűszerességet és hibiszkuszt fedezhetünk fel.
4. Bott Frigyes: Faricka Kékfrankos 2020 (Bio)
A muzslai Öreg-hegyről származó, biodinamikusan művelt szőlőből, spontán erjedéssel, majd tizennégy hónap hordós érleléssel és fél év acéltartályban történő várakozást követően,
szűretlen palackozással készült Faricka Kékfrankos 2020 igazi kuriózumnak számít.
A bor fantasztikus, koncentrált ízvilágú, varázslatos fűszerezésű, elragadóan elegáns illatú, ami kihagyhatatlanná teszi a Bortársaság kínálatából.
bortársaság | karácsony | borajánló | bor | vörös bor | ünnepi ital
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!