Nincs ősz forró levesek nélkül. Három olyan variációt hoztunk, amelyek nemcsak átmelegítik a testet, de akár főételnek is beillenek. Az olasz húsgombócleves és a garnélás sütőtökkrémleves mellett a legegyszerűbb gombakrémleves is elkészül fél óra alatt.
Olasz húsleves
Hozzávalók a levesbetéthez:
- 30 dkg darált marhahús
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanálnyi bazsalikom
- 1 teáskanálnyi petrezselyem
- 1 tojás
- 1/3 csészényi reszelt parmezán sajt
- 1/3 csészényi zsemlemorzsa
- só, bors
Hozzávalók a leveshez:
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma felaprítva
- 2 zellerszár feldarabolva
- 2 sárgarépa felkarikázva
- 500 ml paradicsomlé
- 6 csészényi húsleves alaplé
- 1 teáskanál bazsalikom
- egy maréknyi száraz tészta
- só és bors
- 2 evőkanál friss petrezselyem apróra vágva a tálaláshoz
Elkészítése:
- A húsgombóc összes hozzávalóját egy nagy tálba tesszük, összekeverjük, majd golyókat formázunk belőle, és félretesszük.
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, rádobjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zellert, a sárgarépát, kissé összefőzzük, majd felöntjük a paradicsomlével, valamint az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal ízesítjük.
- Amikor a leves felforrt, óvatosan belehelyezzük a húsgolyókat, és addig főzzük, amíg a zöldségek majdnem teljesen megpuhultak. Ekkor hozzáadjuk a tésztát is, és további 5 percig főzzük. Friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Garnélás sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök
- ½ teáskanál curry
- 3 csészényi tej
- 1 csészényi alaplé
- fejenként 3-4 garnéla
- olívaolaj
- só, bors
- pirított tökmag a tálaláshoz
Elkészítése:
- A sütőtököt négy részre vágjuk, megpucoljuk és felkockázzuk. Betesszük egy lábasba, ízesítjük a főszerekkel, felöntjük a tejjel és az alaplével, majd alacsony lángon főzzük addig, amíg a sütőtök meg nem puhul.
- A levest turmixgépbe öntve pürésítjük.
- Egy serpenyőben egy kevés olívaolajat hevítünk, rádobjuk a garnélákat, és oldalanként 2 percig sütjük. Tálaláskor a levesbe helyezzük, pirított tökmaggal megszórva kínáljuk.
Egyszerű gombakrémleves
Hozzávalók:
- 2 evőkanál vaj
- 20 dkg gomba
- 1,5 liter alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- 1 kis fej vöröshagyma
- 6 evőkanál liszt
- só, bors
Elkészítése:
- Egy lábasban felmelegítjük a vajat, rátesszük a gombát és a hagymát. Néhány perc alatt puhára pároljuk.
- Az alaplébe belekeverjük a lisztet, ráöntjük a gombára, és felforraljuk. Alacsony lángon hozzákeverjük a főzőtejszínt, és további 15 percig főzzük.
- A levest krémes állagúra turmixoljuk, azonnal tálaljuk.
(Fotók: Getty Images)
őszi leves recept | őszi leves | húsleves | leves | garnéla | sütőtök krémleves
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!