Egy jelentés szerint az orosz sör gyártásához felhasznált komló 98 százaléka importból származik, ehhez azonban nem tudnak jelenleg hozzájutni.
Az orosz-ukrán háború globális szinten érintette a gazdaságot. Vannak olyan nagy márkák, mint például a McDonald's és a Coca-Cola, melyek felfüggesztették üzleti tevékenységüket Oroszországban, de az orosz export is nagy csapást kapott, mivel például Amerika felhagyott bizonyos termékek, így a vodka importjával.
A legfrissebb jelentések szerint azonban az orosz termelést is utolérte a zűrzavar, hiszen – bár a világ egyik vezető gabonatermelőjeként tartják számon –,
néhány hónapon belül nem, vagy csak nagy nehézségek árán fogják tudni beszerezni a sörgyártás egyik fontos összetevőjét, a komlót.
A Reuters szerint az orosz sör készítéséhez használt komló
98 százalékát Németországból, Csehországból és az Egyesült Államokból importálják.
Az orosz sörgyártók már felkérték a mezőgazdasági minisztériumot, hogy járjanak el az ügyben és segítsenek feltérképezni azt, hogy miként tudják majd pótolni az elkerülhetetlennek tűnő alapanyaghiányt akkor, ha a kereskedelmi szankciók hosszabb távon is életben maradnak.
Úgy tudni, a sörgyáraknak már csak néhány hónapra elegendő komló-tartalékuk van, a következő három-öt évre pedig mintegy hatmillió dollárnyi állami támogatást kérnek, hogy fellendítsék a termelést.
Az oroszok sörkedvelők azonban más problémával is szembesültek. Márciusban többek mellett a Heineken és a Carlsberg is bejelentette, hogy részlegesen vagy teljes egészében kivonulnak az orosz piacról.
(Forrás: Food & Wine, fotók: Getty Images)
orosz szankció | export | ukrajna | komló | sörgyártás | oroszország
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!