A világ konyháiban az omlett változatos módon jelenik meg; tekercselt, hajtogatott, töltött, sós és édes formában is ehetjük.
Az omlett nem csak egy népszerű reggeli étel, egy ikonikus fogás, amelyekkel egyes éttermek még a szakácsok képzettségi szintjét is tesztelik. Hiába áll csupán néhány hozzávalóból és készül el percek alatt, a tökéletes omlett megalkotása egyáltalán nem egyszerű. Az ételt a franciák szabályosan piedesztálra emelték, de a világ minden sarkában készülnek hasonló, zseniális fogások és persze mindegyiknek megvan a maga trükkje.
Szlovéniában az édes Pohorje omlett elkészítéséhez a tojásokból szinte piskótatésztát készítenek, Thaiföldön egy serpenyőben addig forgatják, amíg vékony lappá nem állnak, a denveri omlettes szendvicset pedig még az 1900-as évek elején a vasúti munkások és a cowboyok ették.
Összegyűjtöttünk hat olyan omlettet, amely nemcsak a tojás egyszerűségét és nagyszerűségét hirdeti, hanem a világ konyháinak zseniális változatosságát is.
Dan Bing
A népszerű tajvani reggeli, a dan bing tulajdonképpen fűszeres omlett, amelyet a palacsinta mintájára tekernek fel, hogy aztán felszeleteljék, majd szezámmaggal és gochugaruval megszórva ízletes falatkák készüljenek belőle.
Hangtown Fry
A képen látható, klasszikus omlettnek a tekercses változatát Timothy Hollingsworth Los Angeles-i séf készítette és igazi luxus alapanyagokkal gazdagította. Helyet kapott benne a klasszikus sült osztriga és szalonna mellett a Hollingsworth kaviár, a parmezán és a vajas mártás is.
Pepper Boy szendvics
A cowboyok és a vasúti munkások másfél évszázaddal ezelőtt éltek-haltak az omlettes szendvicsért. Ennek egy 21. századi változata a hamburgerzsömlével újjászületett Pepper Boy szendvics, amelyben a sonka helyett ropogós bacon található, de a tökéletesre sült tojás mellett a kaliforniai paprika sem hiányozhat belőle.
Khagineh
Ez az édes, töltött perzsa omlett minden falatja maga a tökéletesség. A darált diót és datolyát is tartalmazó palacsintaszerű omlett egy csepp aranyszínű sáfránysziruptól kap extra édességet. Sokoldalú és finom, tökéletes reggelire, délutáni uzsonnára vagy akár desszertre.
Krapow Khai Yat Sai
A vékony, hajtogatott tojásból készült omlettben tépett csirke és thai bazsalikomos töltelék is megtalálható, amit istenien karamellizáltak, hogy aztán egy egészen különleges osztrigaszósszal ízesítsék.
Pohorje omlett
A szlovén szakácskönyvíró, Alma Rekić édes, piskótaszerű omlettje áfonyalekvárral, mascarponehabbal és bogyós gyümölcsökkel varázsol. Az étel töltelékei változhatnak, de az alapja mindig ez a szenthármomság: három tojás, három evőkanál liszt és három evőkanál cukor kell a tökéletes tésztához.
Tudod, miért eszünk reggelire tojást? Az egyszerű okát ebben a cikkünkben áruljuk el.
(Forrás és Fotók: Food&Wine és Visit Slovenia)
villásreggeli | tojás | sült tojás | reggeli | palacsinta | omlett
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!