Az olívaolaj eddig sem volt olcsó, most azonban az elmúlt évek aszályának és hőhullámainak köszönhetően még kevesebbet tudtak előállítani a termelők, így várhatóan az idén jóval többe kerül majd, mint korábban.
Az aszály és az extrém hőség 2022-ben Európa-szerte hatalmas károkat okozott az olívabogyó-termelők számára. A kedvezőtlen időjárás kevesebb termést hozott, ez pedig a készletek csökkenésével jár.
A főbb olívaolaj-termelő és exportáló országok, így például Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália is erről számolt be.
Egyes becslések szerint csak Olaszország 37 százalékkal kevesebb olívaolajat tud előállítani a 2022-2023-as szezonban, mint az előző évben.
A rendelkezésre álló adatok szerint globális léptékben mérve négyezer tonna a hiány, így nagyjából húsz százalékkal kevesebb olívaolajat tudnak majd előállítani, ami harminc, de
akár ötven százalékos áremelkedést is eredményezhet.
Nemcsak az olívaolaj mennyiségére van hatással az aszály és a kánikula, hanem annak minőségére is, hiszen a termőföld, azaz a növény termesztésének a környezete is kulcsfontosságú az íz szempontjából és az egyes termékek tanúsítványa, besorolása miatt is.
A szakemberek komoly kutatómunkát végeznek, hogy megtalálják azokat a termékeny fajtákat, amelyek jobban ellenállnak a kórokozóknak és a szélsőséges időjárási körülményeknek. Egyes megállapítások szerint tizennyolc faj mutatott nagy ellenálló képességet, de a termelőknek jelentős beruházásokat kellene megvalósítaniuk az öntözés területén is.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
globális felmelegedés | olaj | olíva olaj | kánikula | áremelkedés | klímaváltozás
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!