A Swiss International Air Lines a Ryanair és a Great Western Railway által már bevett módszert követi.
Svájc nemzeti légitársasága az élelmiszer-pazarlás minimalizálása érdekében a nap utolsó járatain olcsón árul ételeket – de az utasok nem tudják pontosan, mi is van az általuk megvásárolt csomagban.
A légitársaság közleményében azt írta, már régóta fokozottan figyelnek a környezetvédelmi kérdésekre, és különböző szinteken fenntartható intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy üzleti és működési tevékenységük során biztosítsák az erőforrások optimális felhasználását.
A társaság igyekszik csökkenteni a járatain eladatlanul maradó és ezért kidobásra ítélt friss élelmiszerek mennyiségét.
A programot a Swiss Air Lines európai hálózatának Genfből induló napi utolsó járatain tesztelik augusztusban és szeptemberben. A fedélzeten a légiutas-kísérő személyzet bejelentése után egy, két vagy három ilyen friss élelmiszert tartalmazó táskát kínálnak a szokásos ár egyharmadáért,
a csomag tartalmát viszont nem fedik fel előre, az a vásárló számára meglepetés marad.
A légitársaság képviseletében Tamur Goudarzi Pour elmondta, remélik, a szolgáltatás bevezetésével jelentősen csökkenthetik a repülőgépeik fedélzetén fel nem használt élelmiszerek mennyiségét.
Az új megközelítést kedvezően fogadták az érintett járatok utasai. A társaság a próbaidőszak végeztével dönti el, hogy további járataira is kiterjeszti-e a kezdeményezést.
Hasonló gyakorlatot követett egyébként a Ryanair és a Great Western Railway is, de azzal a különbséggel, hogy náluk elmaradt a meglepetés ereje, azaz az utasok tudták, pontosan mit is vásárolnak meg olcsóbban.
Egy csirkés tekercs a Swiss járatain jelenleg 10,50 svájci frankba (kb. 3500 forintba) kerül teljes áron.
Az élelmiszerpazarlás és az elhízás komoly problémát jelent a fejlett országokban. A kettő közötti kapocs pedig a túlvásárlásban keresendő. Kutatások viszont arra a következtetésre jutottak, ha egészségesen táplálkozunk, csökken az élelmiszerpazarlásunk, ez pedig fordítva is igaz.
(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)
élelmiszer-pazarlás | utazás | repülés | étel | olcsóbb | Svájc
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!