Velence kedvence a túlélésért küzd.
A Szent Márk téren található Caffè Florian Olaszország legrégebbi kávézója. A 18. században felhúzott épület tavaly december végén ünnepelte fennállásának háromszázadik évfordulóját, bár a járvány miatt bevezetett korlátozások miatt nem kapott olyan köszöntést, amilyen békeidőben megilletné.
A turistákra építő ikonikus kávézót rendkívül súlyosan érintették a lezárások, 2020-as forgalma nyolcvan százalékkal esett vissza.
Nem túlzás, hogy utolsó erőtartalékait mozgósítja, kizárólag a részvényesek támogatásának és a bankok pénzügyi segítségének köszönhetően nem zárt be végleg.
Marco Paolini, a kávézó ügyvezető igazgatója meglehetősen borúsan nyilatkozott a jelenről és a közeljövőről. "Mindent megteszünk az üzlet életben tartása érdekében. Azon dolgozunk, hogy addig maradjunk nyitva, ameddig csak lehet. Egyelőre nem túl jók a kilátások, nem tudunk semmit az esetleges újranyitás dátumáról. Aggódunk a jövő miatt. Ha a kávézó kénytelen bezárni, akkor nemcsak egy kávét, hanem egy darabka Velencét is elveszíthetünk."
A 1720-ban megnyitott Caffè Florian több száz éve népszerű találkozóhelynek számít Velencében. Annak idején olyan ismert értelmiségiek kedvencének számított, mint Charles Dickens, Ernest Hemingway vagy Friedrich Nietzsche. Különböző hollywoodi filmek forgatási helyszínéül is szolgált, többek között A tehetséges Mr. Ripley és a Velence, nyár, szerelem című alkotásokhoz vettek fel jeleneteket a kávézóban.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images)
caffe florian | kévézó | bezár | koronavírus | olaszorszég | velence
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!