Amelyik vendéglátóhely túlélte a koronavírust, most az infláció miatt mehet csődbe

Egy friss kutatás szerint négy százalékkal csökkent a bárok száma Olaszországban a pandémia miatt, azonban még így is sokkal jobb a helyzet, mint tíz évvel ezelőtt.

Csaknem hétezer olasz bár zárt be a Covid-19 miatt - derült ki az Unioncamere és az InfoCamere cégadatok alapján végzett elemzéséből. Olaszországban 2019-ben 169.839 bár üzemelt, ebből 2021 év végén 162.964 működött.

Ez azt jelenti, hogy az üzletek kicsivel több mint négy százaléka nem élte túl a pandémiát.

Úgy tudni, legtöbb bár Lazio régióban ment csődbe, ott a bárok tíz százaléka, azaz 1860 üzlet kényszerült bezárni. Mind Marche, mind Friuli-Venezia Giulia régióban a bárok száma hat százalékkal csökkent, míg Toszkánában, Venetóban, Lombardiában, Piemontban és Trentino Alto-Adige-ben a bezárások aránya öt és hat százalék körül mozog.

A kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére Campaniában és Szicíliában pont fordított a helyzet,

ott a járvány két éve alatt egy-két százalékkal növekedni tudott a bárok száma.

Hiába, hogy  közel hétezer bár vált működésképtelenné az elmúlt két évben, a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest jelentősen nőtt az üzletek száma Olaszországban. A statisztikai adatok szerint 2011 és 2016 között nyílt a legtöbb új ilyen jellegű vendéglátóhely, ekkor több mint 171 ezer bár működött Itáliában.

A járvány kedvező alakulása ellenére azonban a szektor nem nyugodhat meg, az Unioncamere és az InfoCamere előrejelzései szerint továbbra is kihívásokkal kell szembenéznie az ágazatnak, ezúttal az emelkedő infláció okozhat gondokat.

(Forrás: Tg24.sky.it, fotók: Getty Images)

világjárvány | csőd | vendéglátás | covid | vendéglátóipar | koronavírus

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom