Az olaszországi újranyitás első hétvégéje olyan, mintha visszatértünk volna a régi életünkbe

Tízből hét olasz beült a barátaival és a szeretteivel vendéglátóhelyekre, ami elképesztő lélegzetvétel a vendégeknek és a szektornak egyaránt. Mutatjuk, mennyire.

A Coldiretti (az olasz farmerszövetség) és az olasz Sky is beszámolt a február elsejétől érvényes újranyitás első hétvégéjéről Olaszországban: nem meglepő módon rengetegen döntöttek úgy, hogy beülnek a bárokba, éttermekbe, kávézókba, pizzériákba és kocsmákba a barátaikkal. A Coldiretti szerint elképesztő gazdasági boom volt az újranyitás:

csak az első hétvégén közel kétszázmillió eurót hozott az újranyitás a vendéglátószektor számára.

Milliók koccinthattak újra

Mint megírtuk, nem egész Olaszország nyitott újra, hanem nagyon sok régió átkerült a sárga besorolásba, amelyben este hatig szolgálhatnak ki a vendéglátóhelyek: ez körülbelül 47,8 millió olaszt érint a Sky.it szerint. A lap úgy becsüli, hogy

az olaszok hatvanhét százaléka élt a vendéglátóhelyek kinyitása adta társas együttlét lehetőségével, azaz tíz olaszból hét nem otthon ebédelt.

A vendéglátósok nagyon örülnek, sokan várják viszont, hogy tovább nyitva tarthassanak, szerintük ez további nyolcvan százalékkal növelné a bevételeket. A Coldiretti adatai szerint Olaszországban 293 ezer vendéglátóhely élte túl a lezárásokat, az újranyitással körülbelül 3,6 millió ember térhetett vissza a munkahelyére.

Lassú levegővétel

A koronavírus okozta, vendéglátást érintő veszteségek mintegy 41 milliárd euróra tehetők a Coldiretti szerint, mivel azonban most tízből nyolc étterem nyitva lehet Olaszország területén, felcsillan a remény a szektor lassú helyreállására.

Sok étterem már szombaton kifogyott az ebédmenüből a túlfoglalások miatt, egyes helyeken pedig hosszú sorokban várták a szabad asztalokat az olaszok.

Egyes városokban – például Rómában – fel kellett oszlatni a túl nagy tömeget, de összességében úgy fest, nagyon jól sült ez az újranyitás első, napsütötte hétvégéje Olaszországban. Néha már olyan, mint a vírus előtt.

Ami pedig a saját házunk táját illeti: a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint amint lehet, nyitás lesz, de könnyen elképzelhető, hogy a szektor java része ezt már nem éli meg. Közben a nyitást kilátásba helyezőkre brutális büntetések várnak itthon, amíg Franciaországban például ugyanezek a büntetések nagyon enyhék.

(Forrás: Sky.it, fotók: LaPresse)

kocsma | bár | koronavírus | olasz | olaszországi újranyitás | róma

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom