Ha így megy tovább, örökre búcsút inthetünk a kedvenc olasz ízeinknek

Nemrég írtunk az Olaszország északi részét sújtó aszályról, a kialakult helyzetnek viszont beláthatatlan gasztronómiai következményei is lehetnek. 

A csapadékhiány elsősorban az észak-olaszországi területeken öltött drámai mértéket, ahol a vízdeficit meghaladta a negyven százalékot. Az Alpokban több mint ötven százalékkal kevesebb hó esett a megszokottnál, Velencében kiszáradtak a kisebb csatornák, és az ország legnagyobb folyója, a Pó medrében a víz több ponton eltűnt.

Ez azért is nagy probléma, mert a Pó-alföld az ország első számú élelmiszerellátási térsége, a szárazság pedig veszélybe sodorhatja a hagyományos olasz termékek egyharmadának előállítását.

Nem lesz elegendő a tésztagyártáshoz szükséges durumbúzából, a szárazság kihat a gyümölcs- és zöldségtermesztésre, a parmezán sajt és a pármai sonka előállítására is.

Az utóbbi harminc évben idén lesz a legalacsonyabb a rizstermés, a termőterület nyolcezer hektárral csökkent, és itt található a haszonállat-állomány fele is. 

A rendkívüli aszály következményeként ugyanakkor akár a nemzeti vízkészlet "adagolása" is szükségessé válhat, és bevezethetik a víz-fejadagot.

De nemcsak az olasz ízeket kell féltenünk, az egyik kedvenc alapanyagunk ára az égbe szökik, és a szomszédaink büszkesége sincs biztonságban az időjárás viszontagságaitól.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

vízkorlátozás | rizs | rizottó | vízhiány | olaszország | gasztronómia

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom