Némileg meglepő módon nem az ananászos pizza végzett a lista élén.
Az olasz ételek világszerte másképp néznek ki, mint ahogyan eredetileg Olaszországban tányérra kerülnek – és ennek jó oka van. Amerikában például az itáliai bevándorlók első hullámának megérkezése óta a receptek és az étkezési szokások alkalmazkodtak az új környezethez.
A hobbiszakácsok és a hivatásos séfek általában igyekeznek a lehető legjobban tisztelni az eredeti olasz recepteket, de nem mindig sikerül nekik. Az olaszok ezt tudomásul veszik, bár az angol adatelemző oldal, a YouGov legújabb felmérésében nem fogták vissza magukat és elárulták, mely "olasz ételek elleni bűncselekmények" háborítják fel őket leginkább.
Először is, alapból nem helytelenítenek mindent, amit a nem olaszok művelnek olasz ételekkel. A YouGov által megkérdezetteket például nem különösebben zavarja, ha valaki pizzát eszik ebédre (szerintük amúgy csak vacsorára lenne szabad), vagy ha húsgombócot pakol a spagettire (ez az étel nem is létezik Olaszországban, az Amerikába bevándorolt olaszok alkották).
Itt azonban egy kicsit ellentmondásossá válik a történet: sok olasz kevésbé tartja elfogadhatónak a "száraz spagetti összetördelését főzés előtt" és a "tészta tányérra pakolását, majd a szósz hozzáadását."
Most pedig jöjjenek azok a főzési technikák és étkezési szokások, amelyektől tényleg kibuknak!
Ide tartozik például, ha valaki sajtot eszik a tenger gyümölcsei mellé – Olaszországban ezt a két fogást soha sem keverik össze, mert szerintük nem szabad sajtot szórni olyan tésztára, amely tengeri herkentyűt tartalmaz.
Egy igazi carbonara krémességét kizárólag tojássárgájából kell kinyerni; bármilyen tejszín hozzáadása tilos. És ami a lényeg: eszünkbe se jusson hideg vízben főzni a tésztát – ez az olaszok körében valóságos szentségtörés, sok amerikai háztartásban viszont eléggé bevett gyakorlat. Ha van valami, amiben viszont az amerikaiak és az olaszok egyetértenek – legalábbis ezen felmérés szerint –, az az, hogy az ananász nem való a pizzára.
Az abszolút legnagyobb bűn, amit egy olasz el tud képzelni a gasztronómiájuk ellen, az pedig nem más, mint a ketchup használata spagettiszószként.
A megkérdezett amerikaiak többsége egyébként egyetértett velük abban, hogy ez elfogadhatatlan, bár nem is általánosan elfogadott: az indonéziaiak és a hongkongiak szeretnek ketchupot önteni a tésztára, sőt, a ketchupos spagetti Ázsia-szerte népszerű receptnek számít.
Aki viszont semmiképp sem akar magára haragítani egy olaszt, a ketchupot biztos, ami biztos, inkább hagyja meg a sült krumplihoz.
Öt emberből legalább háromnak kedvencei a tésztaételek. Megmutatjuk a mi három favoritunkat: egyszerűek, gyorsan elkészülnek, és mégis igazi gasztronómiai élményt nyújtanak.
(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images, Unsplash)
spagetti | pizza | gasztronómia | felmérés | bűnök | olaszok
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!