Ritkán adódik ilyen lehetőség: megnézheted az óriástobozú fenyők szüretét

Ebben az évben is nyitvatartási időben tartja a tobozszüretet a Folly Arborétum, ahol vezetett séta és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket november 7-én Badacsonyörsön.

Alpintechnikával szüretelik le az óriástobozú fenyők, az andalúziai jegenyefenyők és a tengerparti fenyők tobozait a Folly Arborétum öthektáros területén. Rossz idő esetén az eseményt november 14-én tartják – olvasható a tájékoztatóban.

Egyedülálló élmény az óriástobozú fenyők (Pinus coulteri) tobozszüretének megtekintése, mivel a fák tíz-tizenöt méter magasak, érett tobozaik pedig harminc-negyven centiméter hosszúak és tíz-húsz centiméter szélesek is lehetnek. A Folly Arborétumban található egyik példány már nyolcvanéves, a terület negyedik generációs tulajdonosa, Folly Réka nagypapája ültette, a másik fa hatvanéves, és még az édesapa, Folly Gyula ültette. Az ugyancsak szüretelésre váró három andalúziai jegenyefenyő (Abies pinsapo) életkora is eléri az ötven-hatvan  évet, de a két tengerparti fenyő (Pinus pinaster) is már negyvenéves.

A tájékoztatóban felhívják a figyelmet arra, hogy a tobozokat kizárólag magfogás céljából szüretelik le, azok nem vihetők el, de a szüret napján az arborétum egy-egy duglászfenyő, atlaszcédrus, feketefenyő vagy simafenyő tobozt ad ajándékba a látogatóknak.

A tobozszüretet gyerekprogramok és vezetett séta is kíséri. A sétán Folly Réka tulajdonos mesél az arborétum történetéről és kincseiről. A gyerekek pedig kalandos séta során megismerhetik az őszi arborétum növényeit, felfedezhetik az állatok nyomait, a kirándulás során szerzett kincsekből pedig a kézműves foglalkozáson levél- és terméskarkötőket is készíthetnek.

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. Az induláskor alig félhektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint négyszáz tűlevelű és kétszáz lombos fa- és cserjeféle virul.

Ez is érdekelhet:

Így lesheted meg a vadludakat Tatán

Limitált létszámú szakvezetéses túra is lesz.

(Forrás: MTI, fotók: Pixabay)

ajánló | fenyő | program | folly arborétum | óriástoboz | Badacsonyörs

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom