Három nyári koktél izgalmas története

Az idei nyár igazán forrón telik, a legmelegebb estéken pedig különösen jólesnek a jéghideg koktélok. Körbenéztünk Európában, hogy melyek a szezon legnépszerűbb italai, amikhez különös történetekre is bukkantunk.

Egyesült Királyság – Pimm’s Cup

James Pimm 1823-ban gondolt egy merészet és olyan ital kísérletezésébe kezdett, ami tökéletes kísérője lehet a fogásainak londoni osztrigabárjában.

Gint, édes vermutot, curçaót, maraschinót és keserűt kevert össze szénsavas limonádéval, melyet borágóvirággal díszített.

Amikor a különleges virág nem volt elérhető, szezonális gyümölcsöket kezdtek el alkalmaznia receptúrához. Így születhetett meg az ital mai formája, amibe gyakran epret, mentát, narancsot vagy uborkát is tesznek.

Franciaország – Kir Royale

Francia hangulat és egyszerű stílusos megjelenés – ez jellemzi a franciák kedvelt nyári italát. A Kir Rolyalt egy Félix Kir nevű pap találta fel a második világháború után. Amikor 1945-ben Kir Dijon polgármestere lett, a környék két italát szerette volna népszerűsíteni:

a crème de cassis-t, azaz egy édes feketeribizlilikőrt és az erősen savas Bourgogne aligoté bort.

Mivel azonban az aligoté meglehetősen megosztó és a régión kívül nehezen hozzáférhető, pezsgővel helyettesítették. Az italt étkezés előtt ajánlott elfogyasztani.

Spanyolország – Sangria

A sangria gyökerei időszámításunk előtt 200-ra nyúlnak vissza, azonban senki sem biztos abban, hogy a vörösboros puncsot ki találta fel. Egyes feltételezések szerint az 1600-as és 1700-as években Ázsiából importáltak hasonló puncsitalt. Ebben az időszakban feltehetően a spanyol és a portugál kereskedők szezonális gyümölcsökkel,

pálinkával vagy rummal kombinálták házi készítésű Rioja boraikat.

Elkészítése ma is csupán annyi, hogy 750 milliliter Rioja bort elkeverünk 350 milliliter érlelt spanyol rummal, hozzáadunk szeletelt narancsot, citromot, almát, áfonyát, epret, körtét és szilvát, az egészet egy kancsóba töltjük és két órán át pihentetjük.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

kir royale | sangria | koktél | Pimm’s Cup

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom