A világ első víz alatti farmjában, az olaszországi Nemo’s Garden-ben gyümölcsöt és zöldséget termelnek.
Még 2012-ben alakított ki egy hat, víz alatti üvegházból álló komplexumot az Ocean Reef Group. A Noli partjainál található építményben elsőként fűszernövényeket kezdtek el termeszteni, ma már
a bazsalikom mellett saláták, paradicsomok, cukkini, bab, zöldborsó, aloe vera, gomba és eper is megtalálható.
A bázis azonban minden évben új projektekbe is belevág,
fejlesztették már az ökoturizmust, a haltenyésztést, de kialakítottak az élővilág kutatására szolgáló víz alatti állomásokat is.
A projekt azonban 2019 októberében komoly viharkárokat szenvedett, és úgy tűnt, nem tudják tovább folytatni munkájukat. A Nemo's Garden csapata azonban mindent megtett, hogy működésben tartsák a farmjukat. Egy évvel később a Covid újabb kihívások elé állította őket, a korlátozások miatt hónapokig őrizetlenül kellett hagyniuk a létesítményt.
Az építmény azonban megvédte saját magát, most pedig rugalmasabb, mint valaha.
2050-re a világ lakossága kilencmilliárd fő lehet, melynek táplálása alapvetően is hatalmas nehézségeket okoz, melyet a klímaváltozás csak fokoz.
Az Ocean Reef Group úgy véli, hogy a víz alatti farmok jó táplálékforrást jelenthetnek a part menti közösségek számára, a mezőgazdaságnak pedig kreatívnak kell lennie. Ráadásul az olasz farm a helyi tengeri ökoszisztémát is javítja.
(Forrás: Euronews, fotók: Nemo's Garden)
olaszország | klímaváltozás | fenntarthatóság | élelmiszerválság | nemo's garden | környezetvédelem
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!