Egy alvás szempontjából rosszul sikerült éjszakát általában egy közvetlenül ébredés utáni kávéval igyekszünk kompenzálni – nem biztos, hogy jól tesszük.
Egy friss tanulmány szerint ugyanis az éhgyomorra elfogyasztott kávé negatívan befolyásolhatja a vércukorszint-szabályozást, illetve növeli a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.
"Tudjuk, hogy az emberek majdnem fele, mielőtt bármihez is kezdene, előbb kávézással indítja a napját. Sokan minél fáradtabbnak érzik magukat, annál erősebb kávét készítenek" – mondta James Betts, az angliai Bath egyetem professzora.
"Eddig korlátozott ismeretekkel rendelkeztünk arról, hogy ez milyen hatással van a szervezetünkre, különösen az anyagcserére és a vércukorszint-szabályozására" – folytatta a professzor, majd ismertette egy huszonkilenc önkéntes részvételével végzett kísérlet eredményét.
Az önként jelentkezők többféle éjszakai bánásmódban részesültek (a nyugodt alvástól a folyamatosan megzavartig), majd ébredéskor megkapták a várva várt koffeinbombát, hol csak egy cukros ital elfogyasztása után, hol pedig tisztán éhgyomorra.
A kutatók megállapították, hogy a megzavart alvás nincs különösebb hatással az anyagcserére, a reggeli előtt legurított kávé ellenben ötven százalékkal növelte a vércukorszint-reakciót.
Vagyis egészségünk megőrzése érdekében tanácsos előbb enni valamit, és csak utána elkortyolgatni az ébresztőnek szánt feketét.
Egy szénhidrátban gazdag reggeli előtt pedig úgy egy órával nem érdemes kávét fogyasztani.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: CNN, fotók: Pixabay)
negatív | éhgyomor | vércukor | reggel | hatás | anyagcsere
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!