Nem öt perc, de megéri az erőfeszítést ez a süti

Ízletes sütemény, telis-tele szárított gyümölcsökkel és marcipánnal. Így készül a németek tradicionális karácsonyi desszertje, a stollen!

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 10 g por állagú élesztő
  • egy nagy csipet só
  • 150 g sótlan vaj, enyhén megolvasztva
  • 250 ml tej
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • egy csipet őrölt szegfűszeg
  • ½ teáskanál vanília aroma
  • 2 csepp mandula aroma
  • 55 g blansírozott mandula, apróra vágva
  • 200 g mazsola
  • 125 g kandírozott narancshéj
  • 25 g olvasztott vaj
  • 225 g marcipán
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítése:

  1. Tegyük a lisztet és a cukrot egy nagy tálba! Adjuk hozzá az élesztőt, a sót, a meglágyított vajat és a tejet! Keverjük össze alaposan, bőségesen lisztezett deszkán gyúrjuk át!
  2. Egy tálban keverjük össze a szerecsendiót, a szegfűszeget, a kétféle aromát, a mandulát, az aszalt gyümölcsöt és a kandírozott narancshéjat! Tegyük a tészta tetejére, és kívülről befelé hajtogatva gyúrjuk bele addig, amíg el nem oszlik egyenletesen!
  3. Takarjuk le a tálat, és másfél órán keresztül hagyjuk meleg helyen duplájára dagadni!
  4. Nyújtsuk ki a megkelt tésztát, kenjük meg az olvasztott vajjal!
  5. Húzzuk ki a marcipánt olyan szélesre, mint a tésztánk, illetve a tepsink! Helyezzük a tészta közepére, és tekerjük fel! Tegyük át sütőpapírral bélelt tepsibe, és letakarva kelesszük további egy órán keresztül!
  6. Melegítsük a sütőt 190 fokra, és süssük nagyjából egy órán keresztül. Amikor megsült a tészta, kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg porcukorral! Hidegen tálaljuk!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Pixabay)

sütemény | karácsonyi recept | stollen | édesség | recept | kaárcsony

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom