A „csúcsgasztronómia elitjének”, azaz a világ három Michelin-csillagos éttermeinek táborába tartozó párizsi Le Cinq sztárséfje érkezik június 24-én Budapestre, hogy korábbi kollégájával a Costes Group executive séfjével készítsenek egy közös vacsorát. Itthon ilyen kaliberű sztárvendég által celebrált fogások csak ritkán élvezhetők, ezért a virtuóz „négykezes vacsora”, azaz Molnár Márk és vendége, Christian Le Squer, erre az egyedi alkalomra készülő tíz fogásos ételsora, egyszeri és megismételhetetlen élményt ígér a Costes Downtown étteremben.
A Costes Group executive séfje, Molnár Márk a világ számos pontján élve dolgozott együtt neves éttermek elismert séfjeivel. Megfordult a korábban még három Michelin-csillagos Taillevent étteremben, vagy a szintén három csillagos L’arpege konyháján, Allan Passard mellett is fejleszthette tudását, de dolgozott Ferran Adriának, a molekuláris gasztronómia „apostolának” éttermében, az El Bulliban, a Zuma Miami vagy a Zuma London japán étteremben és a világ másik felén, Vietnámban és Japánban – mások mellett például a Nobu Tokioban. Párizsi ottléte alatt figyelt fel rá Christian Le Squer.
– Az önéletrajzomat a három Michelin-csillagos éttermet irányító Christian Le Squer találta meg valahol, aki akkoriban a legendás Le Pavillon Le Doyen séfje és társtulajdonosa volt. Amikor felhívott, hogy kreatív séfként dolgozzak nála, hinni sem akartam a fülemnek, ugyanis már a karrierem kezdete óta az álmaim közt szerepelt, hogy egyszer a Le Doyen-ben dolgozhassak – emlékszik vissza a megismerkedésükre Le Squer-rel, aki azóta már a világ egyik leghíresebb szállodájában, a párizsi Four Seasons George V Hotelben található három csillagos étteremnek, a Le Cinq-nek lett a vezető séfje, és akit nem mellesleg 2016-ban az év séfjévé is megválasztottak.
A régi kapcsolatot felélesztve kereste meg Molnár Márk a francia séfet egy merész ötlettel.
– Nemrég látogattam meg Le Squer séfet, és megosztottam vele a budapesti négykezes vacsora ötletét. Valahogy újra kapcsolatot teremtve az után a sok év után, amíg én a bolygónk másik felén dolgoztam.
Most tehát egyetlen vacsora erejéig részesei lehetünk egy „virtuóz négykezesnek”, ami túl a régi barátságon,
a Costes Downtown étterem szakmai fejlesztési programjának is egy jelentős állomása.
– Le Squer meghívásának nem csupán egy emlékezetes vacsoraest megvalósítása volt a célja, hanem a Downtown szakmai életében is fontos. Ugyanis a francia sztárséf és kollégáinak ittléte egy olyan szakmai tréningre is alkalmat ad, ami az éttermünk konyhai dolgozóinak lehetőséget teremt a tanulásra és a további fejlődésre – mondta Gerendai Károly, a Costes éttermek társtulajdonosa.
Gerendai hozzátette, hogy a most négykezes vacsorát adó francia sztárséf ráadásul nem az egyetlen nemzetközi szakember, aki a tudásával segíti a Downtown tovább fejlődését.
- Nemrég járt nálunk, sőt megállapodtunk, hogy az ősszel hosszabb időt is itt tölt majd a szintén francia Hans Zahner, aki jelenleg Koreában él és a szöuli Stay by Yannick Alleno, Michelin-csillagos étterem executive séfje. Szerencsére nagyon jó munkakapcsolat alakult ki Hans és Molnár Márk, valamint a csapata között – mondja Gerendai.
Hans Zahner karrierje egy családi konyhában kezdődött, de a fiatal kora ellenére már jópár Michelin-csillag jelzi az azóta megtett szakmai útját. Dolgozott a francia három csillagos séflegendával, Alain Ducasse-szel, de megfordult Christophe Moret, Frederic Vardon vagy Eric Briffard éttermében is. Zahner első Michelin-csillagát 2013-ban nyerte el még Párizsban, majd Ázsia iránti szenvedélye Sanghajba vitte, ahol a Sir Elly étteremben mindössze hat hónap alatt megkapta a csillagos elismerést a Michelin Guide-tól.
Zahner ázsiai tartózkodása alatt több Michelin-csillagos étteremben is séfként dolgozott, évről-évre megerősítve ezt az elismerést. Jelenleg pedig az egyik legnagyobb szakmai név, Yannick Alleno szöuli éttermét vezeti, ahol szintén kiérdemelte a csillagot.
– Úgy gondoljuk, Hans az ázsiai konyhákon szerzett Michelin-csillagos tapasztalatával sokat segíthet abban a törekvésünkben, hogy a Costes Downtown a legmagasabb fine dining elvárásoknak is megfelelő színvonalon ötvözhesse a hazai és az ázsiai ízeket – tette hozzá Gerendai.
Június 24-én tehát a hazai gasztronómiai élet nagy dobására készül a Costes Downtown,
ahol Molnár Márk és Christian Le Squer készül egy négykezes vacsorával, a tízfogásos menüsorban olyan ételekkel, mint például kifliburgonya gnocchi szuflé sáfránnyal és bazsalikom infúzió, Bretagne-i langoustine, kacsamáj “kavics” ecetes erőlevesben posírozva, Black Angus marha és fermentált gombafonalak vagy az El Bulli nyári rózsa hólabdája. Mindenhez társul a pezsgő és borpárosítás, köztük Taittinger – Brut Reserve Magnum N.V., Francois Gaunoux –
Meursault Clos de Meix Chavaux Monopole, Charles Frey – Gewürztraminer, Vincent Girardin Pommard “Vieilles vignes”, hogy csak néhányat említsünk.
A maximum huszonöt fős vacsoráról bővebb információ és foglalás lehetőség itt található.
(fotók: Costes Downtown)
vendégséf | séf | costes downtown | michelin-csillag | négykezes | étterem
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!