Összefogtak a hazai nápolyi pizzériák: szeptember 19-én este/éjszaka huszonöt pizzéria kínálja fél áron számos pizzáját. Ez az első ilyen kezdeményezés, és a dátumválasztás sem véletlen. Az ünnep Nápoly városának jeles napjára esik, védőszentjéért, San Gennaróért imádkoznak, majd egésznapos fieszta veszi kezdetét. A hazai nápolyi stílusú pizzát készítő éttermek összefogása jóvoltából Campaniától Magyarországig ér a vigasság.
Mese a nápolyi vércsodáról, avagy miért éppen szeptember harmadik keddje?
Szeptember 19.-e Nápolyban különleges, kiemelt ünnepnap. San Gennaro püspök (Szent Januáriusz) ekkor halt mártírhalált 305-ben, mert egy akkor még ismeretlen vallást gyakorolt és terjesztett. Természetesen a kereszténységről volt szó. Történt, hogy miután lefejezték a püspököt, egy asszony évekig megőrizte vérét és csak később ajándékozta az egyháznak. 1389-ben jegyezték fel az első csodát: a vérereklye valamint a püspök fejereklyéje egy körmeneten találkozott és az 1000 éves alvadék cseppfolyóssá vált. Innentől kezdve évente ünnepelték a misztikus eseményt, majd évi háromra emelték a város fő patrónusának tiszteletére szervezett miséket, ünnepségeket.
Ha szeptember 19-én megmozdul üvegcséjében a vér, az érsek fehér kendő lengetésével jelzi: boldog, termékeny, örömteli jövő vár a városra. Ha pedig nem mozdulna, jönne a veszedelem, kitörne a Vezúv és további rémségek történnének. Szerencsére San Gennaro vére mindig csodát tesz, a város pedig méltó módon ünnepli a védőszentet.
Tisztelgés Nápoly kulturális öröksége előtt
2023-ban először ünnepeljük a Nápolyi Pizzériák Éjszakáját, egyedi módon pedig nem egy helyszínen, hanem pizzériánként az ország számos pontján. Újbudától Szegeden át egészen Balatonmáriafürdőig. Kifejezetten a nápolyi stílusú pizzákat készítő éttermekről, ételbárokról van szó.
Egyre elhivatottabb a pizzások köre az egész világon és ez itthon sincsen másképp, ezért most ők kapnak reflektorfényt.
Ezen a kedden a szokásos nyitvatartásukon felül legalább két órával tovább izzanak a kemencéik. Este és éjszakába nyúlóan pedig úgy sütik a világ egyik legjobban kedvelt ételét, hogy éttermenként három féle specialitás ötven százalékkal olcsóbban kapható majd.*
Rajongóknak és kíváncsiskodóknak egyaránt
A Nápolyi Pizzériák Éjszakája azoknak is izgalmas program, akik eleve rajongók és szeretnek új, másik, még ismeretlen helyeket kipróbálni, továbbá jó lehetőség a féláras pizzázás mindenkinek, aki még csak most találkozik ezzel a stílussal. A pillekönnyű, hosszan kelesztett tésztájú, napízű paradicsommal és selymes mozzarellával alapozott olasz specialitás rálicitál minden korábbi pizzaélményre.
Az este/éjjel főszereplői pedig:
- Kemencés Pizza, Budapest
- A Pizza sztori, Budapest és Balatonmáriafürdő
- Amo la Pizza, Szolnok
- Amore di Napoli, Budapest
- Arany24, Úrhida
- Bazsalikom Nápolyi Pizzéria, Kistarcsa
- Banditos Pizza Napoletana, Márkháza
- Ciao Napoli, Komárom
- Cukorborsó Kertvendéglő, Páty
- D-Bisztró, Mikepércs
- Daniele Urban Nápolyi Pizzéria, Diósd
- Digó, Budapest
- Donna Mamma Pizza Napoletana, Budapest
- Fermento Pizzéria, Budapest
- Forni di Napoli, Budapest
- IGEN, Budapest
- Ittali, Vác
- Mauro Étterem, Székesfehérvár
- Magtár Diner, Derecske
- Más tészta, Herend
- MOTO Pizza Budapest
- Passata, Szentendre
- Pizza Mamma, Dunakeszi
- Pivo Bár és Pizzéria, Szeged
- Salve, Budapest
*Az éttermek, pizzériák csupán a készlet erejéig tudják teljesíteni a rendeléseket, az is megeshet, hogy idő előtt elfogy majd a tészta. Érdemes a helyek Facebook-oldalát és saját eseményét is figyelni, ahol tájékoztatnak az esetleges asztalfoglalás, előfoglalás lehetőségéről. Az akció kizárólag a helyben fogyasztott, megjelölt pizzákra vonatkozik, 2023. szeptember 19-én, az éttermenként meghatározott esti/éjjeli órákban.
olasz | nápolyi pizza | országos | pizza | éjszakája | féláron
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!