A Gresham-palotába már belépni is megtiszteltetés, a káprázat pedig még tovább emelkedik, ha rendelünk egy koktélt a Múzsa bárjában. Vagy inkább többet. Utazz velünk térben és időben Budapest egyik legszebb helyszínén, ahol az italozás élményéről valami egészen mást gondolnak, mint amit megszokhattunk.
Hol hagytam a legyezőm, szipkám, tollas kalapom?
Ezek a kiegészítők valamiért égetően elkezdenek hiányozni, ahogy a Múzsában az első koktélt leteszik elém. A Gresham-palota ámulatba ejtő, szecessziós miliőjében ülve hirtelen az olyan megszokott dolgok tűnnek furcsának és nem oda illőnek, mint az okostelefon; a hely valamilyen magnetikus erővel több, mint száz év után is magával ránt a saját korába: vissza a századforduló művészeinek és arisztokráciájának pezsgő életébe.
De nem csupán a világörökség részét képező épület hozza magával ezt a varázslatot; a Four Seasons Hotel aulájának oldalszárnyában kialakított Múzsa bár is tudatosan építkezik a szecessziós örökségből, melyet remek virtuozitással harmonizál a 21. század igényeivel.
Az egyedülálló koktélkínálat Rédli Ádám, a Múzsa head bartenderének nevéhez fűződik. Ádám tapasztalatait a világ legjobb luxus hotelek bárjaiban szerezte, dolgozott többek között az Artesian Barban, amely a világ ötven legjobb bárjának egyike
és nem titkolt célja, hogy a Múzsa is szerepeljen a világ legjobbjai közt.
A Múzsa signature koktélsora három nagyobb csoportra osztva vezet végig a múlton, a jelenen és a jövőn – visszatükröződik mindez az ízvilágban, az alapanyagokban, de még a pohárválasztásban és azokban a látványos, játékos furfangokban is, amelyekkel Ádám minden koktélhoz valamilyen egészen egyedi élményt kapcsol.
A három korszakhoz három tematikus koktélajánlat kapcsolódik: a Múlt – Kezdetek sorral indulunk, majd tovább haladunk a Jelen – Aranykorba, végül pedig elérünk a Jövő – Új Kor koktélszortimentjéig.
A koktélokat a Varga Art Crystal kézi csiszolású kristálypoharaiban élvezhetjük, melyek közt olyan bravúros mestermunkák is vannak, hogy már maga a pohár megfogása is élmény – és akkor még nem is beszéltünk a bennük felszolgált italokról. Ádám koktéljaira elsősorban egyfajta virtuóz eklektikusság jellemző:
minden tételben van valami hagyományos, valami újító, valami ismerős és valami nagyon eltérő, izgalmas, olykor provokáló jegy is.
Provokáló, mert olyan gyakran a megszokottat keressük mindenben: a biztonságos választást, az ismerős ízeket – a Múzsa signature-jeivel viszont garantáltan kievezünk az ismeretlen vizekre és hagyjuk, hogy Ádám legyen a kormányosunk.
Ez a ráhagyatkozás elsőre akár ijesztő is lehetne – viszont a Múzsában semmit nem bíznak a véletlenre, így ha a poharunkba érkező italt nem is ismerjük, a magas minőségben csukott szemmel biztosak lehetünk.
A koktélsor kóstolása közben pedig semmiképp se hagyjuk ki Győrffy Árpád executive séf bárfalatkáit.
A séf nem kevesebbre vállalkozott, minthogy ötvözze az innovatív japán fogásokat a helyi, magyar alapanyagokkal – a vállalkozást pedig abszolút siker koronázza.
Kifinomultság és játékosság jellemzi a bárfalatkákat és tapasokat, melyekben az ázsiai és magyar konyha ízeivel és hozzávalóival elbűvölően ötvözött ételsor olyan kiemelkedő alkotásaival is találkozhatunk, mint a Robata Grillen Sütött Wagyu Steak, Shiitake, Szarvasgombás Teriyaki, a Házi Készítésű Bao és a Faszenes Robata Yakitori.
Ha nem lett volna elég a koktélpoharak ámulata, akkor essünk szépen a másik ámulatba, ugyanis az ételek valami fenomenálisan szép Herendi tálakban érkeznek.
Biztos sokunk számára jelentik ezek a porcelánok a vitrin mögött porosodó nagymama-készleteket, amelyekhez sosem szabadott hozzányúlni és egyfajta generációkon átívelő kiállításként funkcionáltak.
A Múzsa bárjában a Herendik megelevenednek és tökéletes dizájnfúzióval illeszkednek a japán-magyar fogásokhoz;
szerintünk nem lehetett volna ennél kifinomultabb, vagányabb, elegánsabb és autentikusabb választást találni a tálaláshoz.
Az isteni italok és a falatok fogyasztása között pedig körbejárhatjuk az épületnek ezt a szegmensét is, ahol olyan gasztro-műkedvelő érdekességek várnak ránk, mint a világ legnagyobb Tokajiaszú-gyűjteménye, de fantasztikus pálinka és borszortimentből is választhatunk,
melyet a Four Seasons Hotel vezető sommelier-je, Becker Gábor kiváló ízléssel szelektálta és igazította a koncepciónak megfelelően tökéletesre.
Van ez a mondás, miszerint valami túlmutat az egyes részek összegén és egy egészen új élménnyé alakul. Ez a Múzsára maradéktalanul megvalósul; olyan varázslat történik az ételek és italok századfordulós miliőben való fogyasztása közben, amitől az embernek valóban elkezd hiányozni a legyezője, a hajtűje, a könyök fölöttig érő textilkesztűje és a hosszú szipkája,
mert amellett, hogy teljesen 2021-ben maradt, mégis egy olyan időgépbe ült, ahonnan nagyon nem akaródzik kiszállni.
Úgyhogy ha szeretnél elrugaszkodni a hétköznapok valóságától és egy minden szinten felemelő élményre vágysz, akkor tudjuk, ki lesz a Múzsád, akit követned kell.
(Fotók: Múzsa Bár)
italok | luxus | nagy sztori | bár | séf | koktélkóstolás
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!