Három ütős Moscow Mule koktél, amivel beindíthatod a hétvégéd!

A klasszikus recepten túl két remek alternatívát mutatunk a világ egyik legnépszerűbb koktéljára, amelynek történetébe is bepillantást engedünk.

A napóleoni háborúk idején a Szmirnov vodka a cári udvar és Moszkva első számú lepárlójává vált. A vállalat több mint három évtizeden keresztül szolgálta ki az uralkodócsaládot, amikor azonban a politikai környezet változni kezdett, a cég alapítójának egyik utódja Párizsba menekítette az alkohol titkos receptúráját.

Franciaországban azonban nem tudott akkora sikert aratni, mivel a franciák kifinomult ízlésükkel másra vágytak. Az alkoholtilalom éveiben egy amerikai üzletember meglátta benne a lehetőséget, megvásárolta a gyártási jogot, és belevágott a bizniszbe. Csakhogy ez a próbálkozás is csúfos véget ért, így a recept ismét gazdát cserélve Amerikába került.

A háborúk azonban az alkoholfogyasztási szokásokat is átalakították: az amerikaiak whiskeyre és a ginre vágytak. A receptúra új birtokosa egy Morgan nevű vendéglősnek panaszkodott arról, hogy nem fogy az alkoholja, a férfi pedig egy hirtelen jött ötlettől vezérelve a vodkát összekeverte gyömbérsörrel és citromlével.

Az így elkészült italt Moscow Mule-nak nevezte el.

A koktélt lefényképezték, háttérben a Smirnoff vodkásüveggel, hogy aztán egy csapásra lázba hozzák vele az alkoholt szerető amerikaiakat.

Igen ám, de abban az időszakban egyetlenegy amerikai szeszfőzde sem rukkolhatott elő keleti párlatokkal, így aztán a vodkát rövid idő alatt kitiltották a piacról. Amikor azonban visszakerülhetett a piacra, a fogyasztói igényeket figyelembe véve már Smirnoff fehér whiskey néven kezdték el árusítani. Népszerűsége innentől kezdve elképesztő ütemben nőtt, véget vetve a sokéves kudarcsorozatnak.

Klasszikus Moscow mule

  • 2 rész vodka
  • 1 rész lime lé
  • 4 rész gyömbér ízű üdítőital vagy gyömbérsör

A rézbögrébe jeget halmozunk, ráöntjük a vodkát, a lime levet, végül a gyömbéres italt is. Összekeverjük, és lime karikával díszítjük.

Újhullámos változat

  • 2 rész vodka
  • 1 rész lime lé
  • 1 rész gyömbérszirup
  • 6 ml Angostura
  • szódavíz

A gyömbérszirup elkészítéséhez egyenlő mennyiségű cukrot, forrásban lévő vizet és reszelt gyömbért kell összeturmixolni, majd leszűrni. Ezt követően jeget halmozunk a shakerbe, ráöntjük a vodkát, a lime levet, az Angosturát és a gyömbérszirupot. Hat-tíz másodpercig rázzuk. Magas pohárba vagy rézbögrébe öntjük, szódavízzel felengedjük, mentával díszítjük.

Gin-Gin Mule

  • 2 rész gin
  • 1 rész zöld-citrom lé
  • 1 rész gyömbérszirup
  • 6-8 mentalevél
  • szódavíz

A szódát kivéve az összes hozzávalót a shakerbe öntjük, és jéggel hat-tíz másodpercig rázzuk. Miután rézbögrébe öntöttük, az előző változathoz hasonlóan felengedjük szódával, és mentával díszítjük.

A nyári koktélszezon most még nem aktuális, de ez még nem jelenti azt, hogy ne kortyolgathatnánk el egy-egy szívmelengető italkülönlegességet. Vagy, ha az International Drinks szokásos listájából indulunk ki, akkor egy klasszikust – merthogy a világ legnépszerűbb koktéljainak élmezőnyét továbbra is a jól megszokott kreációk vezetik, koktélforradalom ide, meghökkentő újítások oda. Mutatjuk a tíz legkeresettebbet!

(Fotók: Getty Images)

whiskey | gyömbér | történet | moscow mule | vodka | recept

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom