Elmeséljük, mi az a mocktail, és mutatunk pár finom változatot is

Mi a kilencvenes években ismerkedhettünk meg a jelenséggel, amikor a siófoki Petőfi sétányon nagy röhögések közepette kicsit sem ízléses fotóval illusztrálva felütötte a fejét a Virgin Piña Colada. A mocktail szót először 1916-ban használták az alkoholmentes kevert italokra. Ma is valid a definíció azokra a frissítőkre, melyek gyümölcsökből, zöldségekből, fűszerekből, zöldekből, szénsavas italokból vegyítve készülnek, és simán hozzák azt az ízélményt, amit a nehézfiú testvéreik, csak éppen gin, rum, vodka és a többi alap nélkül. 

Több szempontból is menő dolog az alkoholmentes koktél: jó alternatíva azoknak, akik nem szeretnek a pohár fenekére nézni, nem kedvelik a szesz ízét, viszont nem biztos, hogy megmaradnának a kóla-szörp-Fanta háromszögben. Másrészt hiába szürcsölgetjük a sokszor szemrevaló italokat, bátran autóba lehet ülni fogyasztásuk után. Fiatalok, várandósok, idősek, allergiások, tisztító, száraz hónapot tartók, mindenki fogyaszthatja őket, és ha kevéssé édes változatot választunk, a plusz kalóriáktól sem kell tartani.

Egyre több étterem, bár rukkol elő külön mocktaillappal, gondolván a fent felsorolt indokokra, ráadásul az sem ritka, hogy fine dining éttermek a borpárok mellett akár cocktail/mocktail kísérőket is szerviroznak a vacsorához.

Rengeteg ízt, fűszert, különleges főzetet, gyümölcsöt, zöldséget lehet felhasználni hozzájuk, és millió a lehetőség, akár az alkoholos koktélok esetében.

Persze ne gondoljuk, hogy ez mezítlábas limonádé elkészítésével már felkent mocktailkészítők vagyunk, de néhány otthon is összerakható tinktúra lefőzésével vagy bolti vásárlásával és némi kreativitással könnyen lenyűgözhetjük a vendégeket.

Jó kiindulási pont lehet, ha mindig van otthon egy kis cukorszirup (simple syrup), amit pofonegyszerűen elkészíthetünk: súlyra ugyanannyi víz kell hozzá, mint amennyi cukor, forrásig, kevergetve melegítsük, míg sűrűbb állagú főzetet nem kapunk. Nádcukorral, barnacukorral is elkészíthetjük, amit aztán sokáig használhatunk, lévén, hogy szépen tartósítja magát.

The Real Shirley Temple

Nevét a gyereksztárról kapta, aki sokszor estébe menően forgatott, és szerettek volna kedvére tenni valami színes és édes itallal. Öntsük a gránátalma szirupot egy pohárba, halmozzuk rá a jeget, és öntsük fel a gyömbérrel! Keverjünk rajta egy kicsit! Díszítsük citromhéjjal/narancshéjjal a kevésbé finom koktélcseresznye helyett!

  • 0,5 dl grenadine szirup
  • 2 dl gyömbér üdítő
  • zúzott jég
  • citromhéj/narancshéj díszítésnek

Virgin Strawberry Margarita 

A Margarita nem feltétlenül azért népszerű, mert erősen kiüt belőle az alkoholos íz, éppen ellenkezőleg, itatja magát, pláne a gyümölcsös változat. Ebben az epres verzióban sosem csalódunk majd. Botmixerrel vagy blenderrel zúzzuk össze az összes hozzávalót, és azonnal öntsük ki egy előre behűtött pohárba!

  • 5 szem eper
  • 0,3 dl frissen facsart narancslé
  • 0,3 dl frissen facsart limelé
  • 0,2 dl agavé szirup
  • néhány csepp narancsvirágvíz
  • jég

Nopaloma

A Paloma eredetileg tequila alapú ital, a mocktail változata megegyezik az eredetivel, csupán a mexikói agavépárlat hiányzik belőle. Öntsük össze a citrusokat, a jeget és a szirupot egy shakerbe, rázzuk össze, majd öntsük pohárba, és húzzuk fel szódával!

  • 0,5 dl frissen facsart grapefruitlé
  • 0,3 dl frissen facsart limelé
  • 0,3 dl agavé szirup
  • zúzott jég
  • szóda

Thyme-Ginger Lemonade

Nemcsak díszítéshez használják az illatos kakukkfüvet, italokhoz is jól passzol, pláne gyömbérrel társítva. Egy muddlerrel keverjük-zúzzuk össze a gyömbért, a citromlevet és a cukorszirupot! Tegyük shakerbe, adjuk hozzá a jeget és a friss kakukkfűágacskákat! Rázzuk, szűrjük, és a végén adjuk hozzá a buborékokat!

  • 3-4 szelet gyömbér
  • 0,3 dl frssen facsart citromlé
  • 0,3 dl cukorszirup
  • 2 kis kakukkfű ág
  • jég
  • szóda

Cucumber Rosewater Magic

A csodás uborkánál nem kevés dolog esik jobban nyári italokban. Most felejtsük el a gines verziókat, a leheletnyi rózsavízzel készülő mocktail viszont igazán izgalmas kombó. Botmixerrel zúzzuk le a héjától megszabadított uborkát, a gyömbért, a mentát egy kis víz hozzáadásával! Szűrjük és öntsük shakerbe, adjuk hozzá az agavészirupot és a néhány csepp rózsavizet is! Önsük jéggel teli pohárba, kis szóda még mehet rá, és egy kis menta is díszítésképp.

  • 1/2 kígyóbuborka, hámozva
  • 0,5 dl víz
  • friss menta
  • 3 szelet gyömbér
  • 0,2 dl agavé szirup
  • 3 csepp rózsavíz
  • szóda
  • jég

Watermelon Mojito

A görögdinnye és a menta nagyon jól állnak egymásnak, ráadásul ezt a mocktailt akár egy kevésbé édes dinnyéből is el lehet készíteni, hiszen méz vagy cukorszirup is kerül bele. Botmixerrel pürésítsük a dinnyét, majd a leszűrt léhez öntsük hozzá a lime levét, a mézet/cukorszirupot és jéggel shakeljük! Díszítsük mentával, és húzzuk fel egy kis szódával!

  • 4-5 kocka görögdinnye
  • 0,3 dl frissen facsart limelé
  • 0,3 dl méz vagy cukorszirup
  • 1 kis csokor menta
  • szóda

Kurkuma Tonic

Nemcsak színe, hanem évezredek óta ismert gyógyhatása miatt is kedvelt alapanyag a kurkuma. Stabilizálja a vércukorszintet, sok benne az antioxidáns, serkenti az emésztést, és gyulladáscsökkentő hatású. Pláne alkoholmentesen! Pürésítsük össze egy botmixerrel a hozzávalókat, majd szűrjük le és öntsük egy jéggel teli pohárba! Mehet rá a szóda és néhány csipet cayenne bors.

  • 100 g hámozott, reszelt kurkuma
  • 100 g hámozott, reszelt gyömbér
  • 0,5 dl frissen facsart citromlé
  • 0,5 dl cukorszirup vagy méz
  • szóda

Ez is érdekelhet:

Valószínűleg a világ legdrágább teáját lehet kapni a Buckingham Palotával szemben

Ha egy egész kancsónyit rendelünk belőle, azért ötszáz fontot kell fizetünk.

(Fotók: Pixabay, Unsplash, Getty Images)

italok | cocktail | gyümölcsök | limonádé | italkultúra | mocktail

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom