Nem vitás, a légiutas-kísérőknek nehéz dolguk van. Mindenben segítenek a fedélzeten az italok és ételek felszolgálásától kezdve az ideges utasok megnyugtatásáig, plusz vészhelyzetben megmenthetik az életünket. Más szóval, tudnak egy-két kulisszatitkot – és ez magában foglalja azt is, hogy mi az, amit soha, de soha ne együnk vagy igyunk repülés közben.
Csapvíz (beleértve a kávét és a teát is)
"Soha nem ittam csapvizet" – mesélte Sue Fogwell, aki huszonkét évet töltött el a szakmában. "A kávét és a teát csapvízzel készítik, ami a repülőgép víztartályaiból származik".
A repülőgépek víztartályai köztudottan piszkosak. Egy korábbi vizsgálat keretében 158 repülőgépen vett minta szerint 13 százalékuk tartalmazott kólibaktériumot, kettő pedig veszélyes E. coli-szintet mutatott ki.
Ehelyett Fogwell azt javasolja, ha kávét szeretnénk, inkább vegyük meg a terminálon, vagy ha koffeinre van szükségünk, akkor kérjünk egy kólát.
Ne tévesszen meg senkit a vizes kancsó sem. "Néha előfordul, hogy kifogyunk a palackozott vízből. A turistaosztály italoskocsiján lévő kancsót is a víztartályból töltik fel. Válasszunk inkább szódavizet."
Gázkeltő hatású ételek
A légnyomás repülés közben változik – és ez jó dolog, mert segít kényelmesen lélegezni sokezer méter magasan, de a gyomrunknak is okozhat kellemetlenséget. A hét évet légikísérőként dolgozó Josephine Remo azt javasolja, kerüljük a felpuffasztó ételeket.
"A repülőn megzavarhatja a gyomrot a légnyomás változása. Ez különösen akkor igaz, ha hetente többször repülünk, akkor ugyanis már érezhető a különbség" – mondta Remo. "Emiatt mindig kerülöm az olyan ételek fogyasztását, amelyektől felpuffad a gyomrom és még jobban kitágul. Ilyen a hagyma, a kelkáposzta, a bab, a vörös hús, a lencse, a glutén és a brokkoli". Az ételeken túl érdemes távol tartani magunkat a szénsavas italoktól is, amelyek szintén gyomorbántalmakhoz vezethetnek odafönt.
Bloody Mary
Tudjuk, hogy kedvenc, és mi is megírtuk, hogy bizonyítottan jobb íze van az égben. De. A nagyon magas nátriumtartalom miatt ajánlott kerülni.
Fogwell javaslata mögött a tudomány áll. A túl sok só fogyasztása puffadást és további kiszáradást is okozhat. Amikor ugyanis a sok nátrium kibillenti egyensúlyából a szervezetet és a veséket, a szervezet dehidratálttá válik és ebben az időszakban vizet von el a sejtjeiből. A több víz fogyasztása segít semlegesíteni a nátriumot és rehidratálni a sejteket. Szóval, ha semmiképp sem tudunk ellenállni a paradicsomos koktélnak, legalább arra ügyeljünk, hogy felváltva kortyolgassuk a vízzel.
A légiutas-kísérők mindig szolgálnak fel főtt ételt a hosszú távú járatokon. Gyakran jönnek azonban furcsa óhajok az utasoktól, a Plus Ultra légitársaságnál kabinfőnökként dolgozó Nerea González el is árulta a legbizarrabb eseteket, melyek az első osztályról érkeztek.
(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)
enni | fogyasztás | utazás | inni | nem szabad | repülőgép
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!