Repülés közben a legtöbb utasnak megvan a jól bevált itala. Van, aki egy fűszeres Bloody Maryre esküszik, más egy pohár kólára, sokan pedig maradnak a szénsavmentes víz mellett – megint mások előszeretettel gurítanak le egy ropogós gyömbérsört több ezer méter magasban.
Azt egyébként érdemes tudni, hogy az ízlelőbimbóink repülés közben kicsit másképp viselkedhetnek a rendkívül alacsony páratartalom és az utastéri nyomás miatt, ezért bizonyos ételek, italok íze eltérő lehet, mint a földön.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a repülőgép kabinjában körülbelül olyan száraz a levegő, mint egy kétezer méter magas hegycsúcs tetején.
Lauren Grosskopf táplálkozási szakértő szerint ilyenkor főleg az édes és sós ízek érzékelése változik meg.
A Bloody Mary vagy akár a sima paradicsomlé sokak számára unalmas választásnak tűnhet egy esti lazítás során, repülés közben azonban frissebb, fűszeresebb benyomást tehet ránk. A helyzet hasonló a gyömbérsörrel is, amelynek az édessége nem lesz olyan átütő a repülés közben, cserébe sokkal szárazabb és harsányabb ízűnek érezhetjük.
A gyömbér mellett érdemes még megállni egy kicsit. A megannyi ital- és ételköltemény egyik közkedvelt összetevője ugyanis
egy igazi kis csodaszer, ha a gyomor megnyugtatásáról van szó.
Émelygés és emésztési zavarok ellen is nagyon jól jön, mivel olyan vegyületeket találhatunk benne, amelyeknek hatékonysága vetekszik a hányinger elleni gyógyszerekével.
Ez egy plusz érv lehet a gyömbérsör vagy a gyömbér alapú – akár alkoholmentes – italok mellett azoknak, akiket néha elkap a rosszullét repülés közben. Persze érdemes figyelni arra, hogy az italunk valóban tartalmazza a gyógyító hatású fűszernövényt, ugyanis több kutatás is rávilágított, hogy a gyömbérsörök egy részében nincs (egyáltalán vagy elegendő) gyömbér, így részben a gyömbéríz és a szénsav keltette placebohatás az, ami rövid távon nyugtató hatással bír.
Tehát a gyömbérsör jó választás lehet repülés közben, de csak mértékkel. Repülés közben ugyanis érdemes nagyon odafigyelni a hidratáltságra, hiszen a rendkívül alacsony páratartalom miatt sokkal könnyebben kiszáradhatunk, ez pedig rosszulléthez is vezethet.
Ezért fontos, hogy bármilyen italt iszunk, mellette elegendő vizet is fogyasszunk, főként szénsavmenteset. A nagy mennyiségű szénsavas víz ugyanis puffadást és gázképződést okozhat, ez pedig repülés közben még kényelmetlenebb és kellemetlenebb lehet, másrészt a gázok okozta teltségérzet miatt így talán kevesebb vizet fogyasztunk, mint kellene.
És ha már repülés:
(Forrás: Travel + leisure)
gyömbér | hányinger | repülés | rosszullét | magasság | gyömbérsör
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!