Óriási lesz a tét minden idők legcsendesebb szakácsversenyén

Egyetlen hét van hátra a Bocuse d’Or Európai Válogatójáig, amelyet Észtországban, Tallinnban rendeznek meg október 15–16-án. A magyar csapat maximálisan készen áll.

A koronavírus-járvány természetesen a Bocuse d’Or versenyre is alaposan rányomta a bélyegét. Az európai válogatót kétszer is el kellett halasztani, először tavaszról szeptemberre, majd október közepére került át az időpont. Ez a rendhagyó helyzet rendhagyó felkészülést is vont maga után. A magyar csapat a tavaszi megszorítások előtt már gőzerővel készült a hústémával, a karanténhelyzet beálltával azonban felfüggesztette a felkészülést három hónapra. A haltéma kötelező alapanyaga is a várthoz képest két hónappal később derült ki, június elejétől azonban a csapat visszatérhetett a Hungexpo területén található Bocuse d’Or versenykonyhába, és folytatódott a felkészülés, akkor már a haltémával is, melynek fő alkotóeleme az afrikai harcsa lett.

Veres István séf, Molnár Bence commis és Volenter István coach, ahogyan azt már megszokhattuk, minden héten hat napot készült a versenyre. Minden második nap az alapanyagok feltöltésével és az előkészítéssel, a többi napokon pedig az időmérő edzésekkel töltötték az időt.

A tallinni verseny a járványhelyzetre való tekintettel nem lesz tömegrendezvény, szurkolókat sem fognak beengedni, valószínűleg ez lesz minden idők legcsendesebb Bocuse d’Or-a.

A kiérkező csapatokat rendkívül komoly biztonsági ellenőrzésnek vetik alá, érkezéskor mindenkit tesztelnek, és az ott tartózkodás alatt a lehető legszigorúbb korlátozások vonatkoznak majd a résztvevőkre. Veres István és csapata nagyon optimistán és magabiztosan néz a versenyzés elé:

"Minden energiámmal a felkészülésre koncentrálok, kizárom a gondolataimból a vírushelyzet okozta bonyodalmakat. Mindennap reggel kilenctől délután hat-hét óráig dolgozunk, folyamatosan finomhangolunk, és próbáljuk csiszolni az időt. A Bocuse d’Or olyan, mint egy háború, három lépésből áll: kitűzzük a célt, kidolgozunk minden eszközt és stratégiát, és a végén durr, támadunk! Arra törekszem, hogy mindhárom lépés a lehető legapróbb részletekig ki legyen dolgozva" – mondja Veres István.

A csapatban szerepel minden idők legsikeresebb magyar Bocuse-versenyzője, a 2016-os európai győztes Széll Tamás is. Ő utazik csapatelnökként Észtországba, és természetesen ő foglal majd helyet a kóstoló zsűriben is, hogy képviselje Magyarországot.

"Nem gondoltam volna, hogy ismét én ülök majd a zsűriben, de örülök, mert jó dolog kétévente látni, hogyan alakul a mezőny. Nagy kár, hogy beárnyékolja a versenyt a Covid, és bár megértem a szervezőket, hogy előre menekülnek, és végül megrendezik a versenyt, nagyon sajnálom azokat a csapatokat, akik kénytelenek voltak visszamondani a részvételt, és ezáltal a lyoni döntőn való szereplésről is lemaradnak" – mondta Széll Tamás.

A Bocuse d’Or versenyen a csapatoknak a szokott módon két ételt kell elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt.

A hústéma a fürjre, a haltéma az afrikai harcsára épül majd.

Több csapat visszamondta a szereplést, mert helyzetük nem tette lehetővé a lehető legkomolyabb felkészülést. Ezért október 16-án tizenhét csapat közül tíz fog továbbjutni a lyoni döntőre.

"A verseny történetében még soha nem éltünk át hasonló helyzetet, mint ez a mostani – mondja Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. – Nagyon rugalmasan kellett kezelnünk a felkészülést, mindenki részéről hihetetlen befektetéseket követelt az, hogy a lehető legmagasabb színvonalon tudjon készülni a magyar csapat. Úgy érzem, és büszkén mondhatom, hogy ez sikerült: a magyar csapat magabiztosan utazhat Tallinnba, Veres István, Molnár Bence és Volenter István minden energiájukkal azon vannak, hogy a maximumot nyújtsák az európai válogatón, és így képviseljék Magyarországot ezen a fontos versenyen, ebben a rendkívül nehéz időszakban. Nagyon hálásak vagyunk a támogatóinknak, hogy kitartottak mellettünk, és segítettek abban, hogy megvalósulhasson mind a felkészülés, mind a versenyzés."

A tallinni versenyen az is erősíti jelenlétünket, hogy a műsorvezető páros egyik tagja Jókuti András lesz. Általában minden európai válogatón az otthont adó ország delegálja a műsorvezetőket, ezúttal azonban a szervezők a nagy Bocuse-múlttal rendelkező szakembert kérték fel a feladatra. "Megtiszteltetés számomra, hogy én kaptam ezt a lehetőséget. Bár a show most nem olyan lesz, ahogyan megszoktuk, és a mi munkánk is elsősorban az online közvetítésre lesz optimalizálva, nagy várakozással nézek elébe. Nagy öröm, hogy több pozícióban is helyet kapunk mi, magyarok a versenyben, pedig csak pár éve csatlakoztunk a Bocuse d’Or családhoz."

Veres István és a magyar csapat október 16-án, másodikként rajtol majd a mezőnyben. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook-oldalán folyamatosan friss információval jelentkeznek majd.

Ez is érdekelhet:

A Bocuse d'Or séfjei a mentőszolgálatnak és kórházi dolgozóknak főznek

A napi rendszerességű főzés és ételszállítás március 31-én indul, és húsvétig egészen biztosan tart.

(Fotók: Designfood/Fekete Antonio)

séf | nemzetközi | szakácsverseny | Hamvas Zoltán | széll tamás | Bocuse d'Or

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom