Mik a Beaujolais borok, és miért imádjuk őket?

Minden évben egy perccel az után, hogy november harmadik csütörtökén éjfélt üt az óra, valami egészen különleges dolog történik Burgundiában. Megnyílnak a pincék, elstartolnak a webáruházak, útnak indulnak a kamionok, hogy aztán borrajongók ezrei vessék rá magukat az újborokra, azaz a Beaujolais Nouveau-kra.

Ebben az időszakban hagyományosan szüreti fesztiválok százait rendezik, hogy megünnepeljék a sikeres termést és az újborok elkészültét, az idei év ezt a hagyományt is keresztülhúzta.

De sem a franciáknak, sem pedig a borkedvelő európaiaknak nem kell lemondaniuk arról, hogy megkóstolják a borrégió legjobb újdonságait.

A Beaujolais Nouveau olyan, mint a foci: vagy utálja az ember, vagy a rabjává válik. Az alig hat-nyolc hetes borok ugyanis a gyors erjedési folyamat révén nem hasonlíthatók az érettebb társaikhoz,

ugyanakkor a tanninok viszonylagos hiánya miatt nagyon frissek, gyümölcsösek, és tökéletes aperitifként szolgálhatnak.

Különlegességük, hogy amilyen gyorsan elkészültek, olyan gyorsan el is fogynak, hiszen a tradicionális újborokat még abban az évben megisszák, amikor az előállításukhoz felhasznált szőlőket leszüretelték.

A Beaujolais borokat úgynevezett szén-dioxidos maceráció során állítják elő. A szőlőfürtök egészben kerülnek bele óriási rozsdamentes acélkádakba, a gyümölcs súlyától pedig az alul lévő szőlőszemek összetörnek, a levük kifolyik és erjedésnek indul. A folyamat során szén-dioxid keletkezik, úgynevezett szénsavköpeny alá vonja a többi szőlőfürtöt, aminek következtében a szemeken belül is megindul az erjedés. A meghatározott erjedési idő elteltével szakaszosan préselik le a szőlőt, hogy az alkoholos erjedés befejeződhessen.

Speciális fajtája a Beaujolais Crus, melyet kizárólag gamay szőlőből állítanak elő hagyományos fermentációs eljárással. Ezt a speciálist újbort kizárólag tíz francia faluban gyártják, így meglehetősen nehezen és borsos áron lehet hozzájutni. A Beaujolais-kat érdemes tizenegy-tizenhat fok közötti hőmérsékletre behűteni, fogyasztáskor pedig különleges sajtokkal, sovány húsokkal társíthatjuk.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

beaujolais | gasztronómia | borok | francia | franciaország | bor

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom