Hamarosan kiderül, mely éttermek kerültek a legjobbak közé a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén

A Michelin-kalauzba első ízben beválasztott izmiri és bodrumi éttermeket együtt fogják bejelenteni a másodjára is bekerülő isztambuli éttermekkel egy egyedülálló esemény keretében, amelyet 2023. november 9-én tartanak Isztambulban.

Izmir és környéke, ideértve a borúton található elragadó Urla városát is, erőteljesen gyökerezik a török riviéra és a Földközi-tenger kulináris hagyományaiban és helyi természeti adottságaiban, ennek köszönhetően az ételek masszív választékát kínálja.

A gasztronómiai és trendi éttermektől a modern kávéházakon át a hagyományos és népszerű vendéglőkig terjedő kínálatával İzmir kiemelkedik a sokszínűségével.

Számos étterem – melyeket sok esetben fiatal helyi séfek vezetnek –, arra törekszenek, hogy modern köntösben tálalák a gasztronómiai örökséget. Az éttermek égei-tengeri ízeket, frissen fogott halat és gazdag mezzéket kínálnak.

A Muğla tartományban található Bodrum az egyik leghíresebb luxus színvonalú törökországi úti cél. Ott az autentikus és tengeri ízeket kínáló török éttermek nagyszerűen keverednek a nemzetközi konyhát felsorakoztató vendéglőkkel – melyek közül az ázsiai és az olasz a legnépszerűbb –, s mindez egy rendkívül érdekes gasztronómiai jelleget kölcsönöz a városnak.

Az ottani luxusüdülők a legkifinomultabb és legkreatívabb étkezési élményekre koncentrálnak.

Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója így nyilatkozott:  – A tavalyi első isztambuli állomás után ítészeink örömmel vették fel İzmirt és Bodrumot is az útitervükbe. Valóban, ez a két hely nemcsak a kulturális és turisztikai élmények szempontjából emlékezetes, hanem a gasztronómiai lehetőségek is felfedezést érdemelnek. Míg İzmir és környéke olyan izgalmas vendéglőkkel vár, amelyek a helyi jelleget hangsúlyozzák és a sok fiatal séf magas szintű gasztronómiai tudását mutatják be, addig Bodrum az éttermek sokféleségével tűnik ki, melyek közül a tradicionálisak a városközpontban helyezkednek el, az innovatív koncepciót alkalmazók pedig a luxusüdülőkben találhatók. Őszintén reméljük, azzal, hogy ezt a két új régiót felvesszük a Michelin-kalauz családjába, a világ minden tájára eljuttathatjuk az üzenetet, hogy Törökország kihagyhatatlan gasztronómiai célpont.

Az Isztambuli Michelin-kalauz ötvenhárom étterem ajánlásával mutatja be Törökország fővárosának gasztronómiai potenciálját és kulináris sokféleségét. Az éttermek közül ötöt Michelin-csillaggal (egyet két csillaggal, négyet pedig egy csillaggal), egyet Michelin zöld csillaggal, további tízet pedig Bib Gourmand elismeréssel tüntettek ki.

Az Isztambuli Michelin-kalauz számos szezonális és különleges ételt sorakoztat fel, illetve különleges megvilágításba helyezi a különböző étteremtípusokat – a gasztronómiai bisztrótól kezdve a luxuséttermeken át egészen a hagyományos vendéglőkig. Az általa tárgyalt valamennyi úti célhoz hasonlóan a Michelin-kalauz İzmir és Bodrum kulináris színtereit emeli ki, illetve hagyományos és egységes módszertan alapján ajánlja a legjobb éttermeket. A névtelen és független bírák, az ágazat korábbi szakemberei és a Michelin-csoport munkatársai által kidolgozott módszertan csak az ajánlott étel minőségére összpontosít, az alábbi öt kritériumot szem előtt tartva:

  • a hozzávalók minősége
  • a főzési technikák mesteri használata
  • az ízek harmóniája
  • a séf személyisége az ételek alapján
  • a színvonal állandósága időben és a teljes étlap tekintetében

A 2024-es isztambuli, izmiri és bodrumi Michelin-kalauz teljes étteremválasztékát 2023. november 9-én fedik fel az Isztambulban tartott ünnepségén. A válogatás elérhető lesz a kalauz weboldalán, illetve az ingyenes iOS és Android mobilalkalmazásokban is.

(Fotók: Getty Images)

Isztambul | michelin kalauz | gasztronómia | étterem | izmir | bodrum

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom