Szlovénia igazi gasztronómiai fellegvárrá alakult az elmúlt években, országszerte immáron hét városban van Michelin-csillagos étterme, a vendéglátóhelyek pedig egyre inkább elkötelezettek a fenntarthatóbb és környezettudatosabb étkezési élmények biztosításáért.
Az új, egycsillagos éttermek közé tartozik a portorozi COB, amelyet egy testvérpár, Mate és Filip Matjaž vezetnek, és amely
a hagyományos ételek modern változatát kínálja a vendégek számára.
Szintén kiemelendő a Milka, Kranjska Gorában, amelynek élén egy fiatal séf, David Žefran áll. Bekerült a Michelin Guide-ba Uros Stefelin séf új étterme, a Hiša Linhart Radovljica belvárosában és ljubljanai Restavracija Strelec is, ahol Igor Jagodic séf készíti el legmodernebb ételeket a gasztronómiai kuriózumokra vágyók számára.
Ana Roš és a Hiša Franko étterem megőrizte két csillagát, emellett pedig a Soča-völgyben található vendéglátóhely a világ ötven legjobb éttermének listáján a 34. helyre is felkúszott, hogy globális hírnévre tegyen szert.
A szlovén kalauzban hat zöld Michelin-csillagos étterem is szerepel,
köztük két újonc, a Hiša Linhart, amelyet Uroš Štefelin séf vezet; és a háromszáz éves családi gazdaságban működő Gostilna Repovž, amit Meta Repovž séf üzemeltet.
Michelin Guide Szlovénia 2022
Két Michelin-csillag:
- Hiša Franko
Egy Michelin-csillag:
- COB – új
- Milka – új
- Hiša Linhart – új
- Restavracija Strelec – új
- Restavracija Atelje
- Dam
- Grič
- Gostilna Pri Lojzetu
- Hiša Denk
Eközben itthon két kultikus hely egyesíti energiáit szeptember 20-án és 21-én Budán. Az egyik legizgalmasabb vidéki étterem, a Mór24 és az ország egyik legikonikusabb intézménye, a Déryné áll össze két estére egy kollab erejéig. Mind a két entitás azt csinálja, amiben a legjobb: a Mór24 felel a menükért, a Déryné pedig az utánozhatatlan, hedonista miliőt garantálja.
(Forrás: Finedining Lovers, fotók: az éttermek hivatalos weboldalai)
Michelin Guide | michelin-csillag | szlovénia
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!