Hét ok, amiért érdemes lecsapni az első medvehagyma-csokrokra

Onnan tudjuk, hogy közeledik a tavasz, hogy a piacokon és a zöldségeseknél megjelennek az első medvehagyma-csokrok. A növény varázslatos, intenzív ízvilágot tud biztosítani a fogásoknak, azt azonban kevesen tudják, hogy fogyasztásával az egészségünknek is jót tehetünk.

A medvehagyma fő termőhelye Magyarországon a dunántúli és a mecseki erdők, amelyeket szőnyegként terít be a tavasz közeledtével.

Hosszúkás, élénk zöld színű leveleit milliónyi módon felhasználhatjuk, fokhagymára emlékeztető aromája miatt remek választás lehet salátákba, levesekbe, főzelékekbe, de akár húsok ízesítésére, pesztó készítésére is alkalmas.

Hét egészségügyi előnnyel is bír:

  • A medvehagyma kifejezetten gazdag A és C-vitaminban, emellett kiváló szelén és króm forrás
  • Rendszeres fogyasztása hozzájárul a látás, a fogak és a csontozat egészségének megőrzéséhez
  • Erősíti az immunrendszer mellett a szív- és érrendszert is
  • Kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, de gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert
  • A népi gyógyászatban gyakran használják a gyomor- és bélpanaszok csökkentésére
  • Optimalizálja a koleszterinszintet
  • Elengedhetetlen eleme a tavaszi méregtelenítő kúráknak

Ha még csak most ismerkedünk a medvehagymával, érdemes belőle pesztót készíteni, amit aztán változatos módon felhasználhatunk például húsok, halak ízesítéséhez, de egyszerűen rátehetjük a spagetti tésztára is, vagy akár sós tekercs töltelékeként is felhasználhatjuk.

Hozzávalók:

  • egy csokor medvehagyma
  • 5 dkg parmezán
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 marék mandula vagy dió

Az aprítóba beleteszünk minden hozzávalót, homogén állagúra pürésítjük, majd kedvünk szerint felhasználjuk. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, üvegekbe adagolhatjuk, a tetejére önthetünk olívaolajat, így légmentesen lezárva hetekig is eláll.

(Fotók: Getty Images) 

egészség | medvehagyma | pesztó | egészséges táplálkozás

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom