Kinyitottak a kávézók és éttermek teraszai hétfőn Horvátországban, a vendéglátósok mintegy hetvenöt százaléka élt ezzel a lehetőséggel a korlátozások feloldását követően.
Csak azok a vendéglátóhelyek nem nyitottak ki, amelyek nem rendelkeznek külső térrel, vagy kevésbé forgalmas helyen van az üzlet, írták alapok. Ugyanakkor ők továbbra is készíthetnek italt és ételt elvitelre, a kormánytól pedig ígéretet kaptak arra, hogy márciusban még megkapják a járványhelyzet okozta gazdasági károk enyhítésére szánt támogatásokat.
Horvátországban jelenleg reggel hat és este tíz óra közt lehet élvezni a teraszokat a napsütésben, és az estéket az egyre melegebb tavaszi időben. A horvát Dvevnik hírportál beszámolója szerint mindenki nagyon örült a három hónapja tartó korlátozások feloldásának, például egy teraszon kávézgató, zágrábi gimnazista társaság egyik tagja úgy fogalmazott:
már alig vártam, hogy ne a hidegben egy padon vagy valakinek a lakásában találkozhassak a barátaimmal.
A teraszok asztalai között három méter távolságot tartanak, a vendéglátóhelyek pedig meghatározzák, hány fő ülhet egy asztalnál összesen. A pincéreknek kötelező a maszk viselése, beltéren pedig a mellékhelyiségben minden fogyasztó vendég számára is az.
Horvátországban az elmúlt 24 órában 91 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta az országban 243 064-en fertőződtek meg.
Mellesleg nem csak Horvátország nyitott ma újra: Szardínia is fehér zónává minősülve újranyitotta éttermeit és bárjait, közben pedig az is kiderült, milyen országokba utazhatnak azok, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást.
horvát | újranyitás | terasz | támogatás | kávézó | Horvátország
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!