Ezeket a helyeket imádja a Dolomitokban a világ legjobb éttermének séfje

Massimo Bottura nem szeret síelni, szenvedélyesen rajong viszont a hófödte hegyekben rejtőző hangulatos éttermekért. Felesége és egyben üzlettársa elkötelezett sífutó, tehát mindkettejüknek megvan a motivációja, hogy rendszeresen felkeressék az észak-olaszországi Dolomitokat.

Botturáról többször írtunk már: jelenleg a világ egyik legbefolyásosabb gasztronómiai alakjának tartják, aki rendszerint szürreális módon gondolja újra a klasszikus itáliai konyha receptjeit. Modenai éttermét, az Osteria Francescanát azért választották 2018 legjobbjának, mert szenvedélyes modernséggel ötvözi a hagyománytiszteletet, elképzeléseit pedig régimódi ízekkel tálalja.

A The New York Times kérdte meg a sztárséfet, hogy ossza meg az olvasókkal a Dolomitok csábító lankáin található öt kedvenc helyét, ahová mindig szívesen tér be enni vagy inni egy jót.

Restaurant St. Hubertus at Hotel Rosa Alpina

A hegyek között megbújó étterem az Osteria Francescanához hasonlóan azon kevesek közé tartozik a világon, amelyek három Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek. A St. Hubertus konyhafőnöke, Norbert Niederkofler jó barátságban van Botturával, ám bizonyára nem csupán ezért kedveli az olaszos beütésű, szuper barátságos, egyszerűnek, de korántsem merevnek mondható helyet.

A nyitott konyhában munka közben figyelhetjük a hegyi házból ambiciózus éttermet varázsolt Norbertet, és ahogy ismerkedünk a költeményeivel, akár az egész élethez való hozzáállásunk is megváltozhat – legalábbis Bottura szerint.

Rifugio Col Alt

A hegyoldalban található hüttébe beülni olyan, mintha visszamentünk volna az időben. Boldog békeidőket idéző kiszolgálás és hangulat várja a vendéget, aki sílifttel közelítheti meg az 1938-ban felhúzott síházat. Ebből ki lehet találni, hogy az alpesi vidékekre jellemző konyha működik ott.

Bottura úgy véli, a Rifugio Col Altban megtudhatjuk, milyen lehetett arrafelé az élet úgy negyven évvel ezelőtt. A rétesük pedig kihagyhatatlan.

Ristorante La Siriola at Hotel Ciasa Salares

A helyi séf Norbert Niederkoflernél tanult a St. Hubertusban, majd lett az ugyanazon a hegycsúcson található La Siriola konyhafőnöke. Matteo Metullio aztán 2017-ben írta be magát a történelembe, miután a legfiatalabb olasz séfként két Michelin-csillagot kapott.

Metullio világa a nemzetközi konyhára épül, melyet leginkább a vasárnapi brunchokon ismerhetünk meg igazán.

Rifugio Edelweiss

Még egy hely a hegyoldalban, ahol klasszikus síházban rendeztek be éttermet, ennélfogva a konyha, a kiszolgálás és a személyzet outfitje is a tiroli hagyományokra épül. Hetente egyszer esti nyitvatartással üzemel az Edelweiss – ilyenkor a sífelvonók leállítása után hómobilokkal érkeznek a vendégek.

Legjobbjuk a vadhúsos fogásaik, melyekhez a húst nagyon lassan, nyílt tűzön sütik, és érezni lehet rajtuk a kandalló illatát.

El Brite de Larieto – Cortina

Egy Bottura-tanítvánnyal találkozhatunk Cortina d’Ampezzóban, Riccardo Gaspari ugyanis nála tanulta ki a szakma alapjait, bár pályafutását sajtkészítőként kezdte. Még nem szakadt el teljesen eme szenvedélyétől, szülei farmjellegű éttermében megkóstolhatjuk a finomságait.

Fent a hegyek között a divatosnak mondható birodalmában viszont a tradicionális és a kortárs konyhát keveri olyan környezetben, mintha egy tündérmese kelne életre.

Ez is érdekelhet:

Fényűző fogadót nyit napjaink legnagyobb hatású sztárséfje

Stílusát illetően Gatsby-hangulatra számíthatunk a Bottura édesanyjáról elnevezett modenai fogadóban.

(Fotók: nytimes.com, El Brite di Larieto, Restaurant St. Hubertus, Rifugio Edelweiss, Ristorante La Siriola, Rifugio Col Alt)

massimo bottura | Ristorante La Siriola | alpesi | séf | kedvenc | étterem

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom