A másnaposság ellenszerének megtalálása az emberiség egyik nagy szentgrál-expedíciója. Mind keressük, egyes módszereknél azt érezzük, ez már szinte az igazság, de aztán a kritikus pillanatban mégsem működik úgy, ahogy kellene. Most megforgattuk a földgömböt és megnéztük, mit vetnek be másnapos bajtársaink a világ körül.
Puerto Rico: Tripleta
Ahogy a tripleta név utal is rá, háromféle valamit tesznek a Puerto Rico-iak ebbe a másnaposság elleni menübe, méghozzá három húst: hagyományosan csirkét, sonkát és marhát, de egyes helyeken sült disznóhúst. A három húst összekeverik, majd ropogós krumplicsíkokkal koronázzák és egy ezersziget-szerű fűszerrel locsolják meg. A másnapos helyiek esküsznek rá.
New Orleans: Yaka mein
A New Orleans-iak a yaka meinre esküsznek másnaposság ellen, nem véletlenül hívják még Old Sobernek, azaz kb. a 'Régi jó józan'-nak. A yaka mein a kínai és a kreol ízeket keveri egy marhás tésztalevesben: a hozzávalók közt találunk szójaszószt, hagymát, spagettit, keményre főtt tojást, kreol szószokat és marhát. A yaka meint jó sok óra elkészíteni és gyakorlatilag New Orleanson kívül sehol máshol nem fogyasztják/ismerik, de a helyiek esküsznek rá, hogy megtalálták vele a másnaposság orvosságát.
Írország & Egyesült Királyság: Irish crisp sandwich
„Vannak azok a reggelek, amikor még a másnaposságod is másnapos. Na olyankor kell egy Irish crisp sandwich" – vallja Lauren Shockey, a Hangover Helper című könyv szerzője, minden titkok tudója. Az ír ropogós szendvicsben két vajas fehérkenyér között burgonyaszirmok vannak. Igen, ennyi: vajaskenyér és chips – az imént említett írónő először szkeptikus volt a módszerrel, de szerinte nagyon finom, főleg friss pékáruval. Ha nem is működik, rosszabbul szerintünk nem leszünk tőle, az biztos.
Uganda: Katogo
A katogo egy tradicionális reggeli étel, melyben matoke, azaz a helyi zöld banán dominál. A matokét meghámozzák, majd egészben megfőzik, ezután pépesítik, majd egy pacalból és marha- vagy kecskehúsbelsőségekből és édeskenyérből készült szósszal öntik le. Nekünk hármat fordult a gyomrunk másnaptalanul is a gondolatra, de az ugandaiak esküsznek rá.
Portugália: Francesinha
Porto specialitása a portugálok másnapos fogása, ami lényegében egy óriási és kiadós, húst-hússal szendvics. A francesinha a következőkből áll: sonka, marhasült, kolbász, linguiça – ez egy hagyományos portugál paprikás disznókolbász –, mindez két szelet kenyér és olvasztott sajt között, a végén pedig ráütnek egy tükörtojást. Húsextázis másnaposság ellen? A portugálok erre szavaznak.
Irán: Kaleh pacheh
A muszlim országokban nem engedélyezett hagyományosan az alkohol a muszlimoknak, de vannak, akik megszegik a szabályokat – és másnaposak lesznek. Egész Iránban kedvelt étel az efféle fejfájós émelygésre a kaleh pacheh, ami szó szerint fej- és patalevest jelent és tulajdonképpen egy nagyon gazdag pörköltet takar.
A pörköltben egy egész bárányfejet és báránypatákat főznek meg hagymával és fűszerekkel addig, amíg omlós nem lesz a hús. A fogást a helyi kenyérrel – sangak – szolgálják fel, valamint kovászos uborkával és citromlével, ami elveszi a hús zsírosságát.
Dél-Korea: Haejangguk & kongnamul gukbap
Dél-Koreában annyira sokan fogyasztanak alkoholt, hogy a kifejezetten másnapos-levesnek hívott haejangguk nem is csak egyetlen levest, hanem egy teljes, másnaposság elleni levesműfajt takar. Minden tartomány és régió saját levest fejlesztett ki: a kongnamul gukbap például egy népszerű fajtája és a Szöultól 121 kilométerre fekvő Dzsondzsuból származik, ahol ritka tiszta a víz is.
A húsleves szardella és hínár alapú, nagyon sok csírával, de sokan rizzsel és kimcsivel is készítik. A kongnamul gukbap gazdag aszparagin aminosavban, ami állítólag segít lebontani a májban az acetaldehidet; ez az a vegyület, amiről úgy tudni, nagyban hozzájárul a másnapossághoz.
(Forrás: Afar)
new orleans | nagy sztori | amerika | másnaposság | tipp | étel
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!