James Bond koktélkultúrára gyakorolt hatását nem lehet túlbecsülni, a Martini-tól (rázva, nem keverve) a Vesper-ig. De Bond első italrendelése a Casino Royale-ban, Ian Fleming 1953-as könyvében az Americano volt, amely elindította a sorozatot, és a koktél megjelenik a későbbi regényekben is. James rákapott az Americanora, de a koktél közel egy évszázaddal megelőzte Bondot.
Az Americanót először az 1860-as években szolgálták fel Gaspare Campari bárjában, Milánóban, Olaszországban. Az ital, amely egyenlő arányban tartalmaz Camparit és édes vermutot, felöntve szénsavas vízzel, a Milano-Torino könnyed változata, amely Camparit és édes vermutot tartalmazott víz nélkül.
Úgy tartják, hogy a név az amerikai turisták körében való népszerűségéből ered. És lehetséges, hogy a nevet csak a tilalom korszakáig ragasztották fel, amikor az amerikaiak tömegesen szöktek ki Európába, jó italokra szomjazva.
Az Americano a Negroni előfutára is. A történet szerint a Negronit Camillo Negroni olasz gróf találta fel Firenzében a 20. század elején, amikor megkért egy bartendert, hogy a szódavizet ginnel cserélje ki Americanójában.
Mivel a koktélnak csak három összetevője van, fontos, hogy mindegyik összetevő a legjobb minőségű legyen. A Campari és a szóda adott, na de mi a helyzet a vermuttal?
A 9diDANTE vermutokat a piemontei dombok lábánál álmodták meg, azon a területen, ahol már a 18. század óta uralják a vermutkészítés művészetét, amikor is a Savoyai királyok udvarában a társasági italok urává vált. A 9diDANTE egyike azon kevés vermutoknak, amelyeket a SUPERIORE osztályozás szerint készítenek és palackoznak, ezért kizárólag Piemonte DOC borokkal keverik.
Az Inferno Rosso Vermouth elkészítéséhez Dolcetto vörös és Cortese fehérborok egyenlő keverékét használják, ami lehetővé teszi, hogy a karizmatikus rubinvörös színt természetes úton érjék el, és elkerüljék a karamell színezésre való használatát.
Az Americano alacsony alkoholtartalmú és könnyen iható koktél, keserédes, pezsgő ízével érthető, hogy a grófok és az ügynökök miért rajongtak a klasszikus italért.
Idén áprilisban a 9diDANTE támogatásával megszervezik Budapest első Americano koktélt népszerűsítő eseményét, a Make Americano Great Again-t.
Az eseményen Budapest neves bárjai vesznek részt és készítenek egy eredeti receptúra alapján készült Americano koktélt, valamint kettő, általuk megálmodott új twist-et.
És hogy hol találkozhatsz az italokkal 2023. április 19-30. között? Íme:
- BABA Budapest
- Barside Budapest
- BESTIA
- Black Swan Lab
- Blue Fox The Bar
- Bombay Budapest
- Boutiq' Bar
- Flava Kitchen&More
- FELIX Kitchen&Bar
- Hudson Bar
- LEO Bistro&Rooftop Bar
- Mitico Budapest
- PPC Budapest
- Seven Cocktail Bar
- Sfinx Gin&Wine Bar
- St. Andrea Wine&Skybar
- TOKIO Budapest
- Tom George Osteria
- Yama Budapest
koktélbárok | vermut | James Bond | koktél | budapest | esemény
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!