Ha tavasz, akkor újrakezdés és megújulás, a tél elköszöntével a budapesti MÁK pedig nem is egyet, hanem rögtön kettőt lép előre.
A MÁK mindig is igyekezett progresszív étteremként nyomot hagyni és nagykanállal meríteni a divatos, érdekes, és izgalmas külföldi dolgokból. Az egyik tanulmányútjuk olyan jól sikerült, hogy mindjárt egy nagy igazolással tértek haza és hatására alapjaiban alakítják át az itallapot.
Mint megtudtuk, a MÁK és a két Michelin-csillagos Hisa Franko fermentációs bárprogramjának felelőse, Anja Skrbinek koprodukciójában különleges italpárosításokkal újítja meg a belvárosi hely menüjét, ami persze nem jelenti azt, hogy bármit is lemásolnának a Hisa Frankóból, a koktélok és az italpárosítások minden erejükben "mákosak" maradnak.
A szlovéniai Soca-folyó völgyében megbújó Hisa Frankóról azt érdemes tudni, hogy 2020-ban a Michelin-kalauz két csillaggal díjazta és a világ ötven legjobb éttermét felsoroló San Pellegrino listán is az előkelő, 38. helyen áll.
Vezető séfje, Ana Ros, a szlovén terroir által kínált alapanyagok elképesztő változatosságára építve állítja össze a menüjét, Anja Skrbinek pedig az étterem fermentációs bárprogramjának iránymutatója. Minden alapanyagot fermentálnak, amelyek később az alkoholmentes párosítások és az italpárosítások részét képezik.
Anja Skrbinek a MÁK felkérésére érkezett februárban Magyarországra, hogy a MÁK csapatával együtt alkotva, egymást kölcsönösen inspirálva részt vegyen az étterem italpárosításainak megújításában.
A második nagy lépés elég drasztikusnak mondható, merthogy a MÁK innentől kezdve eltekint a bisztró besorolástól és inkább étteremként definiálná magát. Nincs már À la carte opció, és ebédmenüre sem térhetünk be egy dolgos hétköznapon, hanem kizárólag degusztációs menüben lehet megismerkedni az étlappal – vacsoraidőben. Mindez már a nagy április megújulás előszele.
Egy borús délutánon mi is ízelítőt kaphattunk a MÁK közeljövőjéből és az akkor kóstolt falatok, no meg a melléjük megálmodott italok nem csupán a látvány miatt hoztak egy kis színt és melegséget az átlagosan csordogáló hétköznapba.
Utóbbit a homoktövises sütőtök tea (rozskenyér ropogós matchás tökmaggal), előbbit pedig az egy harapásnyi élménybombaként bemutatkozó, sült érlelt sajttal és savanyított medvehagymával meglágyított hagyma tartnak köszönhettük ("párjával", a fanyar Lemon Thyme Kombuchával együtt). Szépen festett a habbal betakart, füstölt répával töltött derelye torma veloutéval és kígyóhagymával, ami nem csupán az egyik fő összetevője miatt kaphatja meg a habkönnyű jelzőt.
A citromos kakukkfűvel, zöld alma ropogóssal, birsalmával felöltöztetett krémes és bársonyos sült kacsamáj pedig már nagyjából félidőben kiérdemelte a mezőny legjobbja címet, ami után – és a magát szinte itató Kám2mák fantázianevű, Opera Gin-alapú signature koktél "bátorságsegítő erejére" építve – legszívesebben megindultunk volna az illetékes hivatalba kérvényezni, hogy a Márton napi libamájazás után jelöljenek ki egy hivatalos napot a kacsamáj tiszteletére is. A kóstoló étlap legfajsúlyosabb szereplőjének a csicsókával, kávéval, zöld eperrel társított szarvasborjú gerincet jelöltük meg – ahogyan várható volt, masszív, erőteljes, laktató, domináns, egyben "ártalmatlan" fogás is, mert kellően puha és remekül csúszik mellé a Sauska Cuvée 7 2017 Magnum. Zárásként egy kissé meghökkentő párosítás volt hivatott biztosítani az édességet, merthogy a tea a desszertben is előkerült, méghozzá a hűs bergamot sorbet-t úsztatta meg kicsit a tányérban.
Mindezek tehát csupán némi előzetest jelentettek a nem is annyira távoli jövőből, az ételeket és az italokat illetően megtudhattuk, nagyjából mire számíthatunk a tavasz közepétől. Az biztos, hogy várjuk.
megújulás | Anja Skrbinek | tavasz | budapest | étterem | nagy sztori
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!