A tolvajok gyakran a legextrémebb szituációktól sem riadnak vissza, ha rendkívül értékes borok rablásáról van szó, a mostani eset azonban azt is bizonyítja: a hatóságok is kitüntetett figyelmet fordítanak az ilyen esetek felderítésére.
Hatalmas fogást ünnepelhetett a francia rendőrség a közelmúltban: egy hatmillió dolláros, azaz átszámítva megközelítőleg 1,75 milliárd forintos borszállítmányt szereztek vissza tolvajoktól. Úgy tudni, a lefoglalt kilencszáz palack bor darabja hatezer dollárba kerül.
A hatóságok összehangolt művelete Magnum fedőnév alatt zajlott három helyszínen, egy időben. A rendőrség Gironde, Dordogne és Loire városaiban csaptak le a tolvajokra, a felderítés pedig egy teljes évig tartott.
A siker hatalmas, nem csoda, hogy a nemzetközi sajtó az évszázad fogásaként jellemezte.
A hivatalos tájékoztatás szerint a visszaszerzett borok között igazi kuriózumok voltak. Ilyen például minden idők legdrágább bora, a Domaine de la Romanée-Conti, a Cheval Blanc, a Petrus és a Yquem is. A rablók rutinosak lehettek, hiszen nemcsak raktárakba és borszaküzletekbe törtek be, de egy három Michelin-csillaggal büszkélkedő étterem, a vonnas-i Georges Blanc is szerepel a károsultak listáján.
Annak ellenére, hogy hatalmas értékű lefoglalásról van szó, maga az eset nem egyedi. Két évvel ezelőtt kétszázötven, összesen félmillió dollár értékű palackot kapott vissza egy francia séf a hatóságok összehangolt akciójának köszönhetően.
Ez is érdekelhet:
(Fotó: Getty Images)
borkülönlegesség | rablás | borászat | francia | bor | rendőrség
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!