Hazai borászok sikere a szomszédban.
A 2021-es nyári szezonban már Horvátországban sem kell nélkülözni a magyar borokat.
Az egész úgy kezdődött, hogy Deni Srdoč, aki Michelin-csillagot szerzett korábbi éttermének, az újonnan nyíló rijekai Nebo Restaurant & Lounge séfjeként magyar borokat is szeretett volna látni a borlapon. Instagramon kereste meg a BoReTT-et, a kósoltatás pedig parádésan alakult.
A BoReTT-et Crab Mária Antoanett (Babette) alapította abból a meggyőződésből, hogy az összefogás lehet a kulcsa a magyar borok nemzetközi piacra lépésének, ebben a szellemben alakítja a kisebb borászatokat képviselő portfólióját. Korábban itthon és külföldön is dolgozott sommelier-ként, és azt vallja, hogy óriási potenciál rejlik a magyar borokban.
Bár a Covid alatt nehezebb a külföldi utazás, Babette nem adta fel, februárban és márciusban – természetesen a szigorú szabályzások betartásával – kis piros autójába pattanva, sokszor abban éjszakázva, nyakába vette a szomszédos országokat.
Eljutott Horvátországba, ahol 2021 első negyedévében nyílik meg a rijekai Hilton Hotel Nebo Restaurant & Lounge, ahová a huszonnyolc éves, Krk szigetéről származó sztárséfet, Deni Srdočot szerződtették.
Srdoč a főzés iránti szeretetét és szenvedélyét nagymamájától örökölte, gyorsan felívelő karrierje során 2018-ban Horvátország legjobb fiatal séfjének választották, a Gault & Millau pedig Az év fiatal tehetsége címet adományozta neki. Huszonhét évesen megszerezte korábbi munkahelyének, a Draga di Lovrana Restaurant-nak az első Michelin-csillagot is.
A fiatal konyhafőnök kívánsága volt, hogy az új étterem honlapján magyar borok is szerepeljenek, így lépett kapcsolatba Babette-tel.
A kóstolót márciusra sikerült megszervezni, a BoReTT összesen hatvankét magyar tételt kóstoltatott. Az eseményen Srdoč mellett az étterem sommelier-je, Tomislav Mikinac – aki 2020-ban bekerült Horvátország legjobb tizenkét sommelier-je közé, a versenyt az előkelő negyedik helyen zárta – és a beszerzés vezetője vett még részt.
Elragadtatással beszélt a magyar borokról, a fehérborok mineralitásáról, és sajnálatát fejezte ki, hogy a két ország közelsége ellenére még sosem kóstolt juhfarkot vagy hárslevelűt. Egészen nagyjából eddig a pillanatig.
A Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa oldalán már májusra lehet szobákat foglalni, és a várakozásoknak megfelelően nyitnak a teraszok is, így remélhetőleg a hotel vendégeinek és Mikinacnak is bőven lesz alkalma ezután a magyar tételeket kiélvezni.
A Nebo Restaurant & Lounge borlapjára a következő tételeket listázták be:
Pezsgők: Homola 2017, Wassmann Morizz 2017
Fehérborok: Balassa Kakas Furmint 2018, Balassa Szent Tamás Furmint 2018, Somlói Vándor Birtok Juhfark 2018, Somlói Vándor Öregtőkék – Nyugat Juhfark 2019, Somlói Vándor Celi 2019, Villa Sandahl Wet Stones 2015, Villa Sandahl Rabbit Periscope 2017, 2HA Olaszrizling 2018
Vörösbor: Wassmann Samo cuvée (Cabernet Sauvignon-Merlot)
Édes borok: Majoros Pincészet Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2013, Zsirai Tokaji Fordítás 2017.
kóstoló | sommelier | magyar | borászok | siker | étterem
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!