Áprilisban közel 240 szakértő gyűlt össze, hogy naponta nyolcvan-kilencven bort megkóstolva eldöntse, melyek a világ legjobb borai.
A Decanter World Wine Awards 2023-as versenyén 57 ország vett részt 8250 borral, a legnagyobb befutó pedig Ausztrália lett a rendezvény történetében először, ráadásul rekordszámú Best in Show medált, összesen tízet zsebelt be.
Kiemelkedően teljesített a Penfolds és a Jacob's Creek márka, a nyugat-ausztráliai Margaret River régió két győztes vörös- és egy fehérborral szolgált, míg a dél-ausztráliai McLaren Vale-nek két csúcskategóriás vörösbora volt.
Franciaország és Spanyolország nyolc-nyolc Best in Show-érmet szerzett. A legjobb pezsgő egy non-vintage Blanc De Blancs Brut Grand Cru lett, míg a legjobb bordeaux-i borok a Château Fayat-tól és a Château De Rochemorintól származnak.
Olaszország hét Best in Show-t kapott toszkán és piemonti vörösborokkal, míg Portugália hármat portói és madeira borokkal.
Az argentin malbecek, a német rizlingek, Görögország és Dél-Afrika két-két Best in Show-t érdemelt.
A legjobbak közé még egy osztrák muskotály, egy chilei vörösbor, egy szerb Grašac, egy angol pezsgő, valamint oregoni és új-zélandi Pinot Noir került be.
Magyarországról három tokaji bor, egy édes szamorodni és két száraz furmint kapott platina érmet és 97 pontot: a 2020-as Oremus Mandolás Tokaji Furmint, a Tokaj-Hétszőlő Selection 2011 és a 2019-es Gizella Szamorodni. Tizenegy bor kapott aranyérmet, ezüstéremből ötvennégyet, bronzból pedig 78-at hoztak el magyar bortermelők.
A klasszikus szőlővidékek mellett érdemes felfedezni a feltörekvő borrégiókat is, itt három olyan országot mutatunk, ahol ígéretes borok készülnek, de azokat csak mostanában kezdik felfedezni maguknak a legkifinomultabb borkedvelők.
(Forrás: CNN, Decanter, képek: Getty Images)
bor | borok | tokaj | magyar bor | furmint | Decanter World Wine Awards
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!