Így készül a franciák isteni teasüteménye

A madeleine-ek azok a kis francia vajas sütemények, amelyeknél jobb kísérőt el sem tudnánk képzelni a délutáni kávé mellé. Klasszikus változatuk a citromnak köszönhetően igazán friss ízvilágú, ám számos módon elkészíthető, így keverhetünk a tésztájába csokoládét, vaníliát, levendulát vagy valamilyen idénygyümölcsöt is.

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • ¾ teáskanál vanília aroma
  • egy nagy csipet só
  • ⅓ csésze cukor
  • ½ csésze liszt
  • 1 evőkanál citromhéj
  • ¼ csésze vaj
  • ⅓ csésze jégcukor a díszítéshez (opcionális)

Elkészítése:

Első lépés: A sütőt 190 fokra előmelegítjük, kivajazzuk, belisztezzük a madeleine sütőformánkat, majd félretesszük.

Második lépés: Megolvasztjuk a vajat. Egy kis keverőtálba törjük a tojásokat, hozzátesszük a vanília aromát és a sót, majd felverjük. Fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, amíg sűrű állagú, világosabb színű tojáskrémet nem kapunk.

Harmadik lépés: Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd beleöntjük az olvasztott, szobahőmérsékletűre hűlt vajat is. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük, hogy aztán a masszát egy kanál segítségével a sütőformába adagoljuk.

Negyedik lépés: Nagyjából 15 percig sütjük. Még forró állapotukban kiborítjuk a sütőformából a teasüteményeket, megszórjuk a jégcukorral. Frissen fogyasztjuk.

Minden nemzetnek megvan a maga alternatívája a lecsóra. Míg mi, magyarok tojással, gyakran kolbásszal készítjük, addig a franciák telepakolják cukkinivel, padlizsánnal és kaliforniai paprikával, így egy tökéletes vegán főételt kapnak eredményül, ami nem véletlenül híres és népszerű szerte a világon. Mutatjuk, mennyire egyszerű elkészíteni.

(Fotók: Getty Images)

desszert | sütemény | recept | francia | madelaine

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom