Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Ahogy közelítünk az őszből a télbe, egyre szívesebben térünk be olyan étterembe, ahol otthonos, meleg érzés kerít minket hatalmába. Olyan helyre vágyunk, ahol a komfortérzetünk az egekbe szökik, ahol kétségünk se merül fel afelől, hogy nem a legkiválóbb fogásokat kapjuk, ahol úgy érezzük, kicsit otthon vagyunk. Pontosan ilyen a Macesz Bisztró.

A novemberi szitáló esőben, a délutáni szürkületben haladtunk végig a fővárosi "bulinegyed" jól ismert utcáin, a történelmi épületek mellett, végig a Dob utcán egészen a Macesz Bisztró-ig. Már a hatalmas üvegablakokon bepillantva is az az érzés fogott el bennünket: megtaláltuk a tökéletes helyet ezen a rideg délutánon, ahol

igazán őszies ízű ételek között tölthetjük randevúnkat, üzleti ebédünket vagy családi ünnepünket.

Hátrányból előny – pihenésből inspiráció

A Macesz Bisztró nem ismeretlen a Zsidó Negyedben, hiszen immáron tíz éve gazdagítja Budapest gasztrotérképét. Az elmúlt évtized azonban kihívásokat is tartogatott a zsidó és magyar konyhát vezető étterem számára, hiszen a pandémia miatt a bisztró két évre bezárt és csak most, áprilisban döntöttek úgy, hogy ismét megnyitják a kapuikat. A gazdasági környezet nem lett sokkal kedvezőbb, a kihívások sem lettek kevesebbek, Tasnádi Ákos séf és csapata azonban egy hosszabb inspirációs időszakot követően visszatért és onnan folytatják, ahol 2020-ban abbahagyták:

fantasztikus ételekkel, különleges miliővel és barátságos kiszolgálással várják a vendégeket.

Tíz év hosszú idő olyan étterem életében, amely Budapesten található, nem pedig Róma, Párizs vagy Barcelona nyüzsgő központjában vezeti évtizedek óta ugyanaz a család. Ha azonban ránézünk a megújult őszi étlapra, az egy évtizedes fennállását ünneplő bisztró minden egyes működéssel telt napja igazolást kap: a jól ismert fogások, a biztos ízek,

a tradicionális ételek mellett ugyanis ott vannak a szezonalitáson és a legjobb beszerezhető alapanyagokon nyugvó újdonságok.

Tradicionális fogások izgalmas változtatásokkal

– Őszi, füstös, mély ízek, narancssárga színek, vadételek és gyökérzöldségek – ha röviden akarnám megfogalmazni, így lehetne összefoglalni a menüsor esszenciáját – magyarázza Tasnádi Ákos séf, hozzátéve, csupa olyan fogással készültek az őszi-téli szezonra, amelyek otthonos érzetet biztosítanak, olyan ízeket adnak, amelyektől nemhogy félni nem kell, hanem kifejezetten ismerősek, ezáltal megnyugtatóak számunkra.

Az étlapon éppen ezért egyaránt helyet kapott szilárd alapként a maceszgombóccal tálalt kacsaerőleves, a sólet, a vörösboros marhapörkölt és az ünnepi hangulatot megidéző flódni is, de

kóstolhatunk leheletnyi csavarral megszülető, tradicionális ízeken alapuló újdonságokat is.

És persze külön kategóriában ott sorakoznak a grillételek, amelyek állandó kínálatként szerepelnek az étlapon, és ahol remekül elfér egymás mellett a lazac steak, a „Magyar Tarka bélszín”, a konfitált sertéstarja és a grillezett kacsamáj is.

– Fontos szempont számunkra a fenntarthatóság, éppen ezért a tengeri süllő kivételével csupa olyan alapanyagot használunk, amelyek lokális gazdaságokból származnak és kiemelkedő minőségűek. Ilyen például a zselici szarvasfarmról érkező szarvasgerinc, ami a báránysültünk mellett igazi őszi slágernek számít a vendégeink körében – teszi hozzá a séf.

Zseniális borok Magyarországon és Olaszországon át Új-Zélandig

Miközben gyönyörködünk a régi, párizsi, rusztikus bisztróhangulat és a budapesti békebeli nagypolgári miliő varázslatos keverékét magában hordó belső térben,

sorra érkeznek az őszi fogások, amik kóstolásért, és persze egy-egy pohár borért kiáltanak.

Az étteremnek komoly szakértelemmel válogatott borsora van, így a nemzetközi válogatásnak köszönhetően és persze az itt dolgozók hozzáértő ajánlásának segítségével ki tudjuk választani a legjobb italokat a hazai és külföldi kisebb-nagyobb pincészetek gazdag kínálatából.

– Szarvas vadashoz egri bikavér, kacsamellhez pinot noir, sólethez kék frankos, flódnihoz Tokaji aszú, sajtválogatáshoz pedig kadarka a legjobb választás – hangzik az ajánlás.

Őszi remekek az asztalon

Az előételek tökéletesen megalapozzák a következő fogásokra az étvágyunkat.

Vargányakrémleves váltotta a különböző idényzöldségekből készült krémleveseket, a magyar-zsidó vonalat pedig a letisztult kacsaerőleves hirdeti, amihez friss petrezselyem és szép, formás maceszgombóc jár.

A főételek közül szilárd alapnak ott a hihetetlenül szaftos sólet, aminek remek társa a Takler Szenta-hegyi Kékfrankosa. Megkóstoltuk a tökéletesre sült kacsamellet is egy 2020-as Pannonhalmi Pinot Noir kíséretében. Ekkor pedig robban az igazi ízbomba:

narancsos jus és káposztás rétes gondoskodik az ízek és textúrák tökéletes harmóniájáról.

A mi abszolút kedvencünk a zselici szarvasgerinc volt, ami mellé isteni krémes, lágy, mégis ízekben gazdag vadast és pirított maceszgombócot, valamint egy pohár 2017-es St. Andrea, Merengő Egri Bikavér Grand Superior kaptunk. A fogás teljesen elvarázsolt bennünket. Minden egyes falattal az őszi erdőben éreztük magunkat, ahol

körülölel a vénasszonyok nyarának utolsó napsütéses óráinak simogató melegsége.

Ez pedig kifejezetten kellemes érzés volt a komor novemberi délutánon.

Az őszi ízek után pedig visszakanyarodtunk a tradícióhoz, a hagyományokhoz, így az asztalra került a karácsonyi klasszikus, azaz a flódni az ötputtonyos Disznókő Aszú kíséretében, a sajttálhoz pedig Heimann & Fiai Szekszárd Kadarka járt.

Érdemes ezen az őszön gyakran visszatérni a Macesz Bisztróba, hiszen a szezonális étlap mellett tematikus napokat is tartanak. November 11-től a készlet erejéig Márton napi libalakomára várják a vendégeket. Lesz három fogásos liba-menü, libacomb sült káposztával, hagymás graten burgonyával, liba duó, vagyis szárnytő és mell gerslikásával és egy újragondolt lúdláb torta is az asztalra kerül. Jól hangzik? Számunkra nagyon, úgyhogy garantáltan visszatérünk!

(Fotók: Kőrösi Tamás)

macesz bisztró | zsidó konyha | tasnádi ákos | budapest | bisztró | zsidó-magyar konyha

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom