A Loire-völgy, ahol a kétezer éves borkészítési hagyományok pazar építészeti megoldásokkal találkoznak

A Loire-völgy számos ok miatt népszerű úti cél a turisták körében: gazdag történelem, pazar építészeti megoldások, remek konyhák és kétezer éves borkészítési hagyományok várnak.

A Loire-völgy a kifinomultság és a pompa szinonimája, Franciaország történelmének különleges lapjai íródtak ott. A régió olyan történelmi kastélyoknak ad otthont, melyekben uralkodók laktak.

A fejedelmi csillogás mellett azonban a szőlőültetvények is legalább ennyire csábítók.

A borkészítés több mint kétezer éve jelen van a területen, a szőlőültetvények Nantes-tól Sancerre-ig terülnek el, hogy különféle boroknak termeljenek kiváló minőségű szőlőszemeket. A pincészetek vörös-, fehér-, rozé- és habzóborokat állítanak elő, a végeredménybe pedig számos borfesztiválon is bele lehet kóstolni.

Gazdag történelem

A Julius Caesar által meghódított Loire-völgy számos harc helyszíne volt, Augustus  császár sem békét, sem stabilitást nem tudott hozni a térségbe, de a római hatás a régió kultúrájában mély gyökereket eresztett. Ez leginkább az első szőlőültetvények telepítésében fedezhető fel – s bár a bor már az elő században is fontos szerepet töltött be a lakosság életében, maga a borászat csak az 5. században lendült fel.

A 9. és a 12. század között a szerzetesek borászatokat hoztak létre és tartottak fenn.

Később a terület uralkodói fennhatóság alá esett, VII. Károlytól kezdve a királyi családok segítették a borok népszerűsítését részben azáltal, hogy az udvartartásban felszolgálták őket, részben pedig azért, mert más országokba exportálták az italokat.

A francia forradalom hatalmas törést okozott a borászatok fejlődésében, később azonban újból növekedésnek indultak.

2000-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a Chalonnes-Sur-Loire és Sully-sur-Loire közötti régiót.

A Loire-völgyben több mint húsz szőlőfajta, nagyságrendileg hétezer szőlőültetvény található, amelyek több mint négyszázmillió palack bort termelnek, így Franciaország harmadik legnagyobb bortermelő régiójaként tartják számon. Az érdeklődő turisták a szüret folyamatát az őszi időszakban Nantes-tól Saumurig végigkövethetik, az év bármelyik időszakában pedig a pincészetek működésébe is bepillantást nyerhetnek.

Három úti cél, ami csodás pincészeteket rejt

Nantes környékét tartják az első olyan területnek a régióban, ahol a római kori szőlőtermesztés gyökeret vert. Ott elsősorban a Muscadetből és a Melon de Bourgogne szőlőből készült fehérborok a legnépszerűbbek, de Domaine Landron Chartie bioborai is kihagyhatatlanok.

Saumur a harmadik legnagyobb habzóbor-termelő terület Franciaországban.

A kastélyokból eredő földalatti alagutakat kiterjedt borospincéket rejtenek. Specialitásaik közé tartozik a Bulles és a Saumur-Champigny. A Château de Chaintres-t tartják a környék egyik legjobb pincészetének, ahol Cabernet de Saumur-t és a Saumur Blanc-ot érdemes kóstolni.

A Közép-Loire-ban található, Anjou a rozé borairól híres, de a pincészeteken kívül számos más dolgot is felfedezhetnek az utazók a környéken, beleértve a látványos kastélyok történetét, a völgy túloldalán létrejövő városok kialakulását és az olyan építészeti csodákat, mint a Chartres-i katedrális.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

loire-völgy | borturizmus | franciaország | pincészet | borászat | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom