Tartanád a hagyományokat, de nem szeretnéd nehéz lencselevessel indítani az évet? Készíts egészséges lencsés fogásokat egyszerűen!
Lencsés-avokádós szendvics
Hozzávalók:
- teljes kiőrlésű kenyér
- avokádó
- főtt lencse
- bazsalikom
- paradicsom
- só, bors
Tökéletes előétel vagy könnyű újévi reggeli lehet a lencsés-avokádós szendvics, ami csupán egy kis előkészítést igényel. Érdemes előzőleg megfőzni a lencsét hozzá, hogy aztán valóban pillanatok alatt összeállítható legyen.
A teljes kiőrlésű kenyérre vékonyan rászeleteljük az avokádót, ráhalmozunk egy evőkanálnyi lencsét, majd mehet rá egy-két levél friss bazsalikom és paradicsomkarika is. Sózzuk, borsozzuk, frissen fogyasztjuk.
Vegán lencseragu
Hozzávalók:
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 nagy sárgarépa
- 2 zellerszár
- 4 nagy gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 ½ evőkanál pirospaprika
- ½ teáskanál kömény
- 1 ½ csésze lencse
- 800 gramm paradicsomkonzerv
- 1 liter alaplé
- 1 teáskanál só
- 3 csésze bébispenót
A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a zellert megpucoljuk és felkockázzuk, a fokhagymát összezúzzuk. Egy nagy edényben felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát, majd 3-4 perc alatt kissé megpároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a köményt és a lencsét.
Elkeverjük, hozzáadjuk a paradicsom konzervet és az alaplét. Ízlésünk szerint tovább sózzuk, majd alacsony lángon, időnként megkeverve, lefedve 20 percig főzzük. Az idő elteltével levesszük róla a fedőt, majd további 10-15 percig főzzük, míg a lencse meg nem puhul. Végül hozzákeverjük a bébispenótot és kissé megfonnyasztjuk. Kedvünk szerint parmezánnal megszórva kínáljuk.
Lencsefasírt
Hozzávalók:
- 50 dekagramm lencse
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 5 dekagramm liszt
- 10 dekagramm zsemlemorzsa
- só, bors, pirospaprika
- olaj a sütéshez
A lencsét puhára főzzük sós vízben, majd pürésítjük. Összekeverjük a lencsepürét az összes többi hozzávalóval, többször megkóstolva fűszerezzük ízlésünk szerint. Golyókat formázunk belőle, majd a tenyerünkkel kissé kilapítjuk. Ha túl szilárdnak érezzük, tegyünk hozzá még egy tojást, ha viszont nem áll össze a massza, mehet bele még egy kevés zsemlemorzsa. Forró olajban pár perc alatt készre sütjük. Friss salátával vagy sült zöldségekkel kínáljuk.
(Fotók: Unsplash)
hagyomány | szerencse | szilveszter | étel | népszokás | babona
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!