A konyhában vékony a határvonal a katasztrófa és a sikersztori között, így van ez a lekvár esetében is. Bár a recept egyszerű, könnyen kudarcba fulladhat minden erőfeszítés. A Finedining Lovers sztárséfek tapasztalatai alapján gyűjtötte össze a lekvárfőzés aranyszabályait.
Mi kerül a fazékba?
A lekvárhoz tulajdonképpen cukorra, gyümölcsre és esetenként egy kis vízre van szükség. Fontos azonban, hogy a gyümölcs megfelelő állagú és minőségű legyen,
az éretlen gyümölcs ízét ugyanis cukorral nem lehet pótolni.
A gyümölcs és a cukor aránya változó: édes gyümölcsöknél körülbelül 2:1 (két kiló gyümölcs, egy cukor), míg a savanyúbbaknál inkább 3:2. Több lehetséges összetevő is van, hiszen adhatunk hozzá citromot, vagy pektint, de
bátran keverhetjük a gyümölcsöket, ízesíthetjük aromákkal és fűszerekkel is.
Tudomány a gyümölcs főzése mögött
A gyümölcsök egy pektin nevű molekulát tartalmaznak, melyek a főzés során szétválnak, majd újra összekapcsolódnak. Ha ez nem sikerül, a lekvár túlságosan híg lesz. Ennek elkerülése érdekében érdemes a gyümölcsöket leturmixolni, hogy megkönnyítsük a pektin szétválását.
A gyümölcsök többségénél nincs szükség ahhoz, hogy pluszban pektint adjunk hozzá, az ugyanis elnyomná a lekvár természetes aromáját, ipari ízvilágot adva dzsemünknek.
Klasszikusoktól az új ízekig
A sárgabarack lekvár igazi nyári klasszikus,
érdemes azonban elengednünk a fantáziánkat akkor, amikor befőzésről van szó.
A szilvához keverhetünk diót, a cseresznyéhez áfonyát, az eperhez tehetünk zöldborsot, de készíthetünk paprika, paradicsom, gyömbér és fokhagyma hozzáadásával csililekvárt is.
Lépésről lépésre
A gyümölcsöt lehetőség szerint leturmixolva tegyük egy lábasba, adjunk hozzá cukrot és citromlevet. Alacsony lángon kezdjük el főzni és a lehető legkevesebb alkalommal keverjük meg, hiszen így az aromákat jobban magába tudja zárni a főzet. Az elkészült lekvárt sterilizált üvegekbe adagoljuk, légmentesen lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
(Forrás: Finedininglovers, fotók: Getty Images)
lekvárfőzés | lekvár | konyhai trükk | konyhai praktika
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!