Évről évre nő szaloncukor forgalma, amely a karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb szezonális terméke.
A Magyar Édességgyártók Szövetségének adatai szerint Magyarországon évente csaknem háromezer-ötszáz tonna szaloncukrot vásárolnak a fogyasztók, egy-egy háztartás átlagosan egy kilogrammot.
Bár az édesség egyre többféle ízesítésben kapható, a legkedveltebb továbbra is a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes
– közölte az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken.
A prémium termékek az elmúlt tíz évben különösen kedveltekké váltak, ugyanakkor a drágább édességek iránt idén kissé csökkenni látszik a kereslet. Egy év alatt két nagyon fontos alapanyag, a cukor és a kakaó ára is több mint másfélszeresére nőtt, és ez begyűrűzik a szaloncukrok árába is. Mindamellett továbbra is keresettek a cukormentes, vegán és egyéb alternatív változatok.
Az alapanyagokat jellemzően a világpiacról szerzik be a vállalkozások, annak ellenére, hogy több összetevő Magyarországon is beszerezhető, mint például a marcipán és a cukor. A hazai beszállítás ugyanakkor alapvetően a gyümölcsökre és a feldolgozott termékekre korlátozódik, mert a belföldi gyártók mennyiség és ár alapján nem tudják teljesíteni a multinacionális gyártók igényeit.
Aki új ízeket is megkóstolna, annak érdemes figyelnie a civil kezdeményezésű Az Év Szaloncukra versenyt, amelyre a gyártók minden évben száznál több ízt neveznek be. Olyan különlegességek születtek már itt, mint az aranygaluskás, robbanócukros vagy vörösboros aszalt szilvás marcipános szaloncukor.
Bár eredetileg a szaloncukor külföldről érkezett Magyarországra, korábbi formájától annyira eltér, hogy hungarikumnak tekinthető a NAK szerint. A papírba csomagolt, eredetileg fondant, azaz cukorszirupból készült édesség német közvetítéssel jutott el a történelmi Magyarországra, és vált népszerűvé egész területén a tizenkilencedik század végére.
Ez a világ leggyakrabban készített karácsonyi desszertje, ezért a hét karácsonyi süteményért pedig az egész világ rajong.
(Forrás: MTI, képek: Getty Images)
marcipános | szaloncukrok | íz | legnépszerűbb | ízek | legjobb
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!