Szlovénia kis ország, ám ha gasztronómiáról van szó, az ízek és lehetőségek tárháza nem ismer határokat.
A Gault&Millau Szlovénia ismét felkutatta az ország legjobbjai helyeit és díjazta azon szakembereket, akik kimagasló színvonalon és egyedi látásmóddal várják a gasztro élményeket keresőket. A 2023-as Gault&Millau kiadványba száznyolcvan étterem, száz POP hely, kilencvenhárom pincészet és huszonöt helyi farm helyet kapott; a nyertesek listája pedig új kategóriával, a legjobb tradicionális ízek készítőivel bővült.
Szlovénia mindig is elkötelezett volt a hagyományokat illetően, különösen, ha gasztronómiáról van szó. Ám idén két feltörekvő tehetség, Matej Tomažič és Ivica Evačić történelmet írt, hiszen ugyanabban a kategóriában megosztott első helyezést értek el. Küldetésük, hogy Szlovénia karszt és mediterrán régiójának kulináris örökségét megőrizzék, amelyhez elengedhetetlenek a helyi mezőgazdaságból származó alapanyagok és élelmiszerek. Ezt a törekvésüket díjazta a Gault&Millau Szlovénia a legjobb tradicionális ízek kategória díjjal:
– Szeretnénk gratulálni minden szlovén vendéglőnek, pincérnek és sommeliernek, akik évről évre megőrzik éttermük minőségét és kiválóságát. Ám amikor két személy ennyire lelkesedik hagyományok szeretetért, mint ahogy azt Matej Tomažič és Ivica Evačić esetében láttuk, akkor nem választani kell közöttük, hanem mindkettőjüket meg kell jutalmazni – fogalmazott Mira Šemić, a Gault&Millau Szlovénia igazgatója.
Ahogy a korábbi években, úgy a Gault&Millau díjátadó esemény fő partnere 2023-ban is a Szlovén Turisztikai Hivatal volt, amelynek vezetője, MSc. Maja Pak így nyilatkozott: – Rendkívüli büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy Szlovénia kis mérete ellenére igazi gasztronómiai nagyhatalomnak számít. Ebben elengedhetetlen szerepe van az olyan nívós étteremajánlóknak, mint a Gault&Millau. Az új kiadvánnyal szeretnénk meghívni az országunkba a gasztronómia szerelmeseit, és bátorítani őket arra, hogy Szlovénia fenntartható, Green Cuisine címkéivel ellátott éttermei mellett keressék fel a Gostilna Slovenije címkéseket is, amelyet az autentikus, helyi kínálatot jelölik.
Szlovénia legjobb éttermei 2023-ban:
- Hiša Franko, Selo pri Kobaridu, 18/20 pont
- Gostilna Pri Lojzetu, Vipava, 17.5/20 pont
- Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17.5/20 pont
- Ošterija Debeluh, 17.5/20, Brežice pont
- Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20 pont
- JB Restaurant, Ljubljana, 17/20 pont
- Mak, Maribor, 17/20 pont
- Pavus, Laško, 17/20 pont
- Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20 pont
- Strelec, Ljubljana, 17/20 pont
Az év chef díja nyertese: Janez Bratovž, JB Restaurant, Ljubljana
A jövő chef díja nyertese: Rok Martinčič, Gostilna Jež, Radeče
Hagyományos ízek chef díjat kapott: Matej Tomažič, Majerija, Vipava Valley, és Ivica Evačić, Hotel Marina Restaurant, Izola
Fiatal tehetség díjat kapott: Kristian Zule, Stara gostilna, Piran
Legjobb cukrász: Naser Gashi, La Ganache, Ljubljana
Legjobb POP hely: eVino Bar, Ljubljana
Legjobb sommelier: Miralem Junuzović, Bistro Štorija, Postojna
(Forrás: I Love Slovenia)
Gault&Millau | éttermek | legjobb | szlovénia
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!